Deel dit blog
ZZP-Forum

Interessante AOV alternatieven voor zzp’ers

24 oktober 2016   48365 keer gelezen  Verzekeringen

Alternatieven AOV voor zzp'ers

Driekwart van de zzp’ers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat is alarmerend. Maar het is misschien nog wel meer alarmerend dat ze nauwelijks een idee hebben van de alternatieven. Terwijl die zo hun voordelen hebben.

Ziek zijn in loondienst? Over je inkomen hoef je je geen zorgen te maken. Echter, ziek zijn als zzp’er? Dat is een ander verhaal. Een zzp’er die niet werkt, kan niet factureren en heeft dus geen inkomen. Ruim de helft van de zzp’ers werkt dan ook door als ze ziek zijn, zo blijkt uit onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek en TNO. En laat dat nu juist de inzetbaarheid beïnvloeden en het risico op uitval vergroten.

Gezond zijn én blijven is een van de grootste behoeften van zzp’ers. Het laatste dat je wilt is inkomen mislopen. Bijna de helft van de zzp’ers heeft ondanks deze zorgen geen alternatieve inkomsten en geen buffer opgebouwd. Het wegvallen van inkomsten kunnen de meesten zich dan ook niet veroorloven en daar zijn ze zich van bewust. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) staat in de top 4 van behoeften. Zzp’ers vinden het belangrijker dan het afsluiten van een pensioen of andere verzekeringen.

“Iedere zzp’er moet een AOV hebben”

Ondanks die zorgen en de duidelijke behoefte, zijn er weinig zzp’ers die ook daadwerkelijk een AOV afsluiten. 75% van de zzp’ers neemt deze stap namelijk niet. Dit komt voornamelijk door de hoge kosten die bij een AOV komen kijken. Maurice Limmen, voorzitter van vakbond CNV, zei begin oktober: “Iedere zzp’er moet een fatsoenlijke AOV hebben”. Maar is een AOV het enige waarmee je je tegen uitval kunt beschermen of zijn er andere manieren? Volgens zorgverzekeraar CZ zijn er interessante alternatieven. Misschien dat die jouw leven als zzp’er een stuk zorgelozer maken.

Een paar voorbeelden:

  1. Ongevallenverzekering
  2. Zorgverzekering
  3. Broodfonds

Ongevallenverzekering

Bij een ongevallenverzekering ben je verzekerd als je niet inzetbaar bent door de uitkomst van een ongeval. Helaas ben je niet verzekerd als je inzetbaarheid wordt beïnvloed door plotselinge ziekte. Mocht je er als zzp’er een avontuurlijke hobby op na houden, dan is een ongevallenverzekering zeker geen overbodige luxe.

Zorgverzekering

De AOV en ongevallenverzekering bevatten raakvlakken met de zorgverzekering. Het draait namelijk allemaal om de gezondheid en inzetbaarheid van de zzp’er. Daarom is het niet heel gek om de zorgverzekering terug te vinden in dit lijstje. CZ biedt zzp’ers een zorgverzekering die naast de gebruikelijke dekkingen extra services biedt. Zo bieden ze periodieke ZZP Fit-Checks, waardoor je op tijd weet van mogelijke gevaren en hoe je voorkomt dat klachten erger worden. Ook wijzen ze elke zzp’er een ZZP Zorgcoach toe. Deze helpt je niet alleen om gezond en inzetbaar te blijven, maar ook om je snel weer aan het werk te krijgen bij ziekte. Denk bijvoorbeeld aan wachtlijstbemiddeling, of het regelen van een second opinion. De persoonlijke ZZP Zorgcoach zorgt ervoor dat je gemiddeld 18 dagen sneller aan het werk bent.

Broodfonds

De afgelopen jaren zien we een toename in broodfondsen, maar wat is dit nu precies? Een broodfonds is een vereniging die bestaat uit 20 tot maximaal 50 ondernemers. Uit de groep wordt een beheerder gekozen en deze stelt de voorwaarden van het Broodfonds op, een vertrouwensband is dus uiterst belangrijk. Daarna kiest ieder zijn eigen inleg. Wordt iemand in het broodfonds ziek? Dan krijgt hij schenkingen van alle anderen voor maximaal twee jaar. De voor- en nadelen van het broodfonds zetten wij eerder al eens op een rij.

Is dat alles?

Uiteraard zijn er nog meer alternatieven, je leest ze allemaal in de gratis whitepaper ‘Interessante AOV alternatieven voor zzp’ers’. Dit heeft CZ met zorg samengesteld om zzp’ers bewust te maken van de risico’s die ze lopen en welke oplossingen er zijn. Elke zzp’er zit natuurlijk in een andere situatie, verken dus vooral je opties om te zien wat het beste bij jou en je onderneming past.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CZ.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Ziektekostenverzekering - update
Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, wat nu?
Hoe verder als jij overlijdt als zzp'er?
Broodfonds, alternatief voor AOV? - update
Verzekeringen voor parttime zzp’ers

Bericht:

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 10/27/2016 22:31:56

Bericht: Je kunt ook een AOV verzekering nemen met een lange wachtijd van bijvoorbeeld een jaar, dan is de premie veel en veel lager dan met een korte wachttijd dan moet je natuurlijk wel sparen om dat eerste ziekte jaar door te komen. <br>Als je dan echt iets ernstigs hebt en je landurig ziek zult zijn heb je in ieder geval na een jaar inkomsten. <br>Ik zou ook altijd voor edn somnenpokis kiezen en niet voor een schade polis.

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 10/27/2016 22:35:23

Bericht: Hallo ik heb ook een aov waar ik nu gebruik van maak wat geen zin heeft moet het eerste jaar de premie gewoon door betalen en de uitkering die ik nu krijg staat in geen vehouding naar de premie die je betaald dus ik zeg naar mijn herstel de aov op dacht dat ik het goed geregeld had maar nee snap nu waarom zzp s geen aov hebben had beter de 13 jaar de premie apart kunnen zetten dan had ik nu geen zorgen gehad het zijn gewoon een stel inbrekers die verzekerings mannen <br>Ben genood zaakt om weer aan het werk te gaan en mijn volgende operatie uit te stellen geen goed woord voor over

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 10/29/2016 17:06:49

Bericht: <li>zijn gewoon oplichters je betaald n vermogen en krijgt er niets voor terug als je het nodig heb</li>

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 10/29/2016 20:44:09

Bericht: Als je dan 60 jaar wordt is je aov afgelopen. Dan ben een risico vol iemand. Die wordt niet verzekerd. Ook al ben je 16 jaar verzekerd bij deze maatschappij.

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 10/30/2016 08:58:42

Bericht: Of je kiest voor een AOV met een wachttijd van twee jaar in combinatie met deelname aan een Broodfonds. Deze combinatie komt ook steeds meer voor. Je bent dan 'verzekerd' van inkomen voor de eerste twee jaar ziekte via het broodfonds en de AOV is er dan voor langdurige ziekte/arbeidsongeschiktheid.

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 10/30/2016 12:56:49

Bericht: Beetje flauw. Je weet toch dat je het eerste jaar de premie door moet betalen?<br>En je bekijkt toch periodiek met je adviseur of het verzekerde bedrag wel voldoende is?<br>Je had het bedrag toch aan kunnen passen?

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 11/01/2016 22:17:50

Bericht: Als je een AOV afsluit, pak dan je medische dossier erbij.<br>Als er wat aan de hand is dan zullen ze blijven zoeken totdat ze iets gevonden hebben om je eruit te gooien en je het uitgekeerde bedrag terug te laten betalen.<br><br>Afsluiten is geen probleem en is in een piep gebeurd.

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 11/04/2016 01:39:00

Bericht: Na 4 offertes met afwijzing of uitsluiting van bijna alles wat je kunt krijgen omdat ik in ver verleden rug- en knieklacht heb gehad en ooit een cardioloog bezocht vanwege familiaire belasting heb ik de moed opgegeven. Ben alleen te verzekeren tegen zeer hoge premie met zoveel uitsluitingen dat ik denk: waarvoor?

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 11/04/2016 10:27:16

Bericht: Gewoon zelf sparen. Je kunt toch niet in de toekomst kijken, en hopen dat je gezond blijft. E. B

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 11/04/2016 16:30:08

Bericht: Als zelfstandige ben ik uitstekend in staat om zelf het risico in te schatten en me daartegen te 'verzekeren'. Wij hebben de volgende 'verzekering'; 1. mijn vrouw en ik hebben elkaar (hoe klein is de kans op allebei arbeidsongeschikt?), 2. we hebben een buffer goed voor twee jaar gezamenlijk huishouden, 3. een huis als spaarpot met 4. een aflossingsvrije hypotheek (laagste rente en kleinste risico omdat je niet MOET aflossen als het even tegenzit). Het risico is zo minimaal. CNV en verzekeraars maken misbruik van angst bij mensen is mijn gevoel.

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 11/06/2016 21:12:00

Bericht:

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 11/08/2016 17:09:08

Bericht: Grootste volksverlakkerij ooit ;-)

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 11/08/2016 17:10:01

Bericht: Ik had aov afgeloten toen ik in 2004 voor mijn eigen begon.maar toen ik in 2012 een heel Zwaar moter ongeluk keeg en invaliden raakte toen kwam het. Het eerste jaar moet je je premie door betalen ja dat wist ik. Ikheb drie jaar betaald gekregen wat er afgespoken was Maar het derde jaar belde de verzekering mij op om te zeggen dat ze een fout hadden gemaakt en ze zeiden dat ze een fout gemaakt hadden en het was mijn probleem. Ik zei vertel dat wat ik al drie jaar op mijn rekening gestort kreeg was bruto ( er dat mag sinds 1211 niet meer zij moeten de in houdingen doen) dus moet ik € 30.000 terug betalen en toen was ik 53 jaar en de komende 7 <a class="link" target="_blank"href="http://" rel="nofollow"></a>jaar kojg ik € 850,- per maand minder ik moet nu rond komen van € 1125,- per maand. Daar heb ik dan jaren veel premie voor betaald.

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 11/08/2016 18:38:40

Bericht: in 2000 had de regering een regeling ,die dekte alles voor de zzp er,ik dacht 7% van je bruto jaar inkomen deze heeft 2 jaar bestaan toen weg gehaald waarom ? omdat de verzekering er brood in zag !! regering blij en de verzekering veel geld verdienen........<br>wanneer worden we eens wakker met zijn allen verzekeringen hebben meer te vertellen ze nemen het weg bij de mensen Amerikaans beleid ..

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 11/08/2016 23:29:40

Bericht:

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 11/12/2016 23:14:37

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog