Deel dit nieuws

Wanneer komt er een oplossing voor schijnzelfstandigheid?

24 mei 2017  

schijnzelfstandig

Het blijft lastig, wetten voor zzp’ers. Ruim een jaar geleden werd de DBA ingevoerd. Maar een oplossing voor schijnzelfstandigheid is het niet gebleken.

Eerlijke arbeidsmarkt

De wet DBA is ingevoerd om iets te doen aan schijnzelfstandigheid. Mooie chique term voor een zzp’er die eigenlijk geen zzp’er is. Deze ondernemers hebben vaak een (te) laag uurtarief, geen of nauwelijks verzekeringen en lopen dus grote financiële risico’s. Met als gevolg dat meer zzp’ers in de bijstand komen. Deze zzp’ers zijn dus beter af in loondienst.

Wet DBA

Om te zorgen dat bedrijven niet meer van deze schijnzelfstandigen gebruik zouden maken is de Wet DBA ingevoerd. Maar al snel bleek dat deze wet niet goed werkt en juist zorgt voor te veel onzekerheid en onrust. Daarom is de wet tot 2018 uitgesteld. Staatsecretaris Wiebes van Financiën liet daarna uitzoeken wat er nu moet gebeuren.

Rapport

Nu verscheen maandag een rapport dat nog niet voor veel duidelijk zorgt. Want er zouden zeker wel zzp’ers zijn met minder opdrachten, maar alles bij elkaar is er meer werk voor zzp’ers. En dat terwijl andere onderzoeken zeggen dat er minder werk voor zzp’ers is door de Wet DBA. Dus wat is nu waar?

Ook worden er in het rapport 10 oplossingen aangedragen, waaronder een andere wet of een online tool. Met die online tool zou een opdrachtgever dan direct kunnen zien of een zzp’er voldoet aan de criteria van zelfstandigheid. Oftewel: is het een échte zzp’er? Zo’n tool kost echter veel tijd en geld. Dus ook maar weer afwachten wat er hiermee gaat gebeuren.

Echte zzp’ers

De schijnzelfstandige, ongewenste zzp’ers moeten weer in loondienst worden aangenomen. Zeker nu de economie aantrekt en bedrijven weer mensen willen en kunnen aannemen. Als de schijnzelfstandigen weer in loondienst komen, blijft er een gezonde groep echte zzp’ers over. Met de Z van zelfstandige. Zelfstandig dus en niet afhankelijk van fiscale voordelen en aftrekposten.

Het volgend kabinet moet zich gaan buigen over deze groep schijnzelfstandigen. Maar wanneer dat er komt is natuurlijk ook weer de vraag…

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Bodemtarief voor zzp’ers in de bouw
Nieuw onderzoek: meer dan helft zzp’ers dupe van wet DBA
Win een leven lang gratis boekhouden!
Personeelskrapte in de bouw weer op oude niveau
Begin 2022 goed. Sluit je boekhouding van 2021 af!

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws