Deel dit nieuws

Zzp’ers pesten?

16 juni 2017  

Zzp-pesten

Het regent negatief nieuws over zzp’ers de laatste tijd. Zzp’ers betalen geen belasting. En: Zzp’ers bouwen geen pensioen op. Het zzp-pesten is begonnen.

Zzp’er-bashen

Dit lijkt het woord van het moment een beetje. Het bashen van de zzp (waarom die Engelse term, maar goed). Er komt veel kritiek op zzp’ers, omdat ze de overheid te veel geld zouden kosten. Ze betalen geen, of in ieder geval een stuk minder belasting dan hun collega’s in loondienst. Bovendien zouden veel zzp’ers wanneer ze met pensioen gaan zo weinig overhouden, dat ze (opnieuw) financieel worden geholpen door de overheid. Zo langzamerhand krijgen zzp’ers een steeds slechtere naam. Maar kunnen zij er wat aan doen dat er zo veel regelingen bestaan, zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling?

Eerlijker

Het is oneerlijk tegenover de werknemers in loondienst. Die hebben geen fiscale voordelen. Dus daarom moeten de regelingen voor zzp’ers worden afgeschaft. Zo zeggen ze, die zzp-bashers. Maar waarom geen regelingen voor werknemers? Waarom niet werk juist belonen, of dat nu in zzp-vorm of loondienst is? Maak een goede regeling voor te kleine zzp’ers die het niet redden, zodat zij weer een vaste baan kunnen krijgen. Maar beloon vooral ook de werknemers.

En bedenk je dat niet alleen de zzp’ers zelf schuldig zijn aan het niet of minder betalen van belastingen. Wat dacht je van de opdrachtgevers (waaronder de overheid zelf) die alleen met zzp’ers werken? Hoe kun je zelf zzp’ers inhuren, maar het vervolgens niet goed vinden dat ze er zijn?

Regel het!

Nieuw kabinet, regel het. Het kost nu te veel, al die zzp’ertjes onderhouden. Maar dat is niet (alleen) de schuld van de zzp’ers. De overheid heeft zelf jarenlang het flexwerken en zzp gestimuleerd, dus ga nu niet raar opkijken dat er zo veel zzp’ers zijn. Stop met het pesten van zzp’ers. En ook met het zeggen van bashen. Vreselijke term. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Winkels open op zondag voor Kerst?
Sociaal akkoord voor zzp’ers
Minder regels in detailhandel zorgt voor meer banen
Gaat de wet DBA van tafel?
ZZP Nederland: Stop belemmering ondernemer

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws