Deel dit blog
ZZP-Forum

Hoera! Je bent ondernemer!

2 februari 2021   3083 keer gelezen  Lifestyle, Ondernemen, Starten, Inspiratie

Hey ondernemer! Gefeliciteerd met de geboorte van je eigen bedrijf. Tof dat je voor jezelf durft te kiezen en jouw passie laat groeien. Nu je nooit meer naar een baas hoeft te luisteren kun je nu ook profiteren van veel voordelen. Werken waar en wanneer jij wilt, op een creatieve manier je eigen opdrachten binnenhalen en uitvoeren, jij bent de baas. De eerste maand van 2021 is voorbij en vanaf nu tijd om scherp te blijven als het gaat om ondernemen. Wij geven je 7 tips: 

1. Klanten binnenhalen

Tuurlijk ben je er mee bezig, klanten binnenhalen. Maar ben niet te snel tevreden. Na één klant ben je er nog niet, ook al is deze nog zo groot. Blijf jezelf er van bewust dat een klant altijd kan wegvallen, dus zorg ervoor dat je continu bezig bent met het opbouwen van je klantenbestand. Dit kun je doen door (koude) acquisitie, zichtbaar blijven binnen je netwerk, maar vergeet ook zeker niet het netwerk van je netwerk. Blijf praten en connecties leggen. Wanneer mensen weten wat jij doet, denken ze hopelijk ook aan jou voor een opdracht. 

2. Open een zakelijke rekening

Ben je net gestart met ondernemen, dan hoef je nog niet meteen een zakelijke rekening te openen. Zorg wel dat je alle betalingen netjes bijhoudt in je boekhouding. Ben je al wat langer bezig met ondernemen en wil je meer overzicht in je financiën, dan is het de moeite waard om een zakelijke rekening te openen. Er zijn vaak verschillende acties of goede deals bij een bank wanneer je dit als starter wilt doen. Kijk zelf even wat het beste bij jou aansluit.

3. Buffer

Je hoort het je ouders nog zeggen: wel genoeg sparen hè, want voor je het weet gaat je wasmachine kapot en dan heb je geen geld! Eigenlijk blijft die boodschap de rest van je leven wel een beetje terugkomen. Zeker als je voor jezelf bent begonnen. Er komt een tijd dat je terug moet vallen op je eigen financiële reserves. Bijvoorbeeld in tijden van crisis. Dan ben je maar wat blij dat je maandelijks wat opzij hebt gezet. Je kunt dit doen door bij je zakelijke rekening een spaarrekening te openen en periodiek een vast bedrag te sparen.

4. Leef gezond

Eten, slapen, bewegen, werkhouding, schermtijd. En ga zo maar door. Het is een understatement dat je altijd goed voor jezelf moet blijven zorgen. Toch is het voor jou als ondernemer extra belangrijk. Ben je ziek of op een andere manier niet in staat om te werken, dan komt er ook geen geld binnen. Natuurlijk kan gezond leven niet garanderen dat je niet ziek wordt, maar het verkleint de kans wel. Ben hier dus bewust mee bezig. Dek jezelf in als het gaat om arbeidsongeschiktheid. Dit doe je door een voor jou passende verzekering af te sluiten. Tip: bespreek dit met je verzekeringsadviseur om tot een passende premie te komen.

5. Laat jezelf zien

Met andere woorden: blijf zichtbaar! Zowel online als offline. Op dit moment in de digitale wereld is online zichtbaarheid heel belangrijk. Wanneer je online niet vindbaar bent, tel je al bijna niet meer mee. Ontwikkel een online strategie en zorg dat je zakelijke contactgegevens zichtbaar zijn op social media. Deel successen, mooie samenwerkingen en mijlpalen. Laat zien wat je in huis hebt en wie er achter jouw bedrijfsnaam zit. Hoewel het op dit moment lastig is om jezelf offline ook zichtbaar te maken, moet je dit wel blijven doen. Hopelijk kunnen we sneller dan verwacht weer naar interessante offline (netwerk)events. Tot die tijd kun je ook deelnemen aan online (netwerk)events, webinars of trainingen.

6. Maak contracten

Dek jezelf in, wees verstandig en schrijf (mondelingen) afspraken op. Zo heb je bewijs en zekerheid achter de hand. Zorg wanneer je een grote deal aangaat dat alles correct zwart op wit staat. Stel een juridisch kloppend contract op en laat het je klant ondertekenen. Achteraf zaken bewijzen kan namelijk erg lastig zijn en met een contract weet je waar je aan toe bent.

7. Ontwikkel jezelf

Blijft niet stilzitten, maar ontwikkel jezelf. Altijd meer willen weten over social media, beter willen worden in het schrijven van teksten of je kennis over boekhouden vergroten? Meld je aan voor een cursus en ontwikkel jezelf. Niet alleen om je eigen onderneming te optimaliseren, maar ook zeker om je horizon te verbreden. Ga mee met de tijd. Misschien kun je naar verloop van tijd zelfs je diensten uitbreiden.

Hey ondernemer, maak er wat van dit jaar. Het zijn lastige tijden, maar geef niet op. Laat 2021 een nieuwe start zijn voor een mooie carrière. Veel succes!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Wat is de juiste werkhouding?
Video inzetten voor crowdfunding
Zzp’er worden? Waar moet je aan denken? (update)
Klanten vinden en je diensten verkopen, het blijft een lastige klus
Denken als een ondernemer (infographic)
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog