Deel dit blog
ZZP-Forum

Hoera! Je bent zzp’er. En zo blijf je zzp’er

22 juni 2016   1191 keer gelezen  Lifestyle, Ondernemen, Inspiratie

Zo blijf je zzp'er

Gefeliciteerd met je zelfstandig ondernemerschap. Geniet je al van de voordelen? De vrijheid? Je creativiteit die je kwijt kan in de opdrachten die je aanneemt? Als het zzp-bestaan je zo goed bevalt, dan wil je zzp’er blijven. Maar dat gaat niet vanzelf. Zoals bij bijna alles in het leven, zal je ervoor moeten werken. Wij geven je daarom 7 punten waar je aandacht naar uit moet gaan om ondernemer te blijven.

1. Niet één klant, niet twee klanten. Maar nog meer klanten

Je bent er niet met één klant. Ook al is die klant nog zo groot. En het hebben van een klant of twee is ook aan de magere kant. Je wil namelijk niet afhankelijk worden van één of twee klanten. Ook zal je met zo weinig opdrachtgevers niet gauw als zelfstandig ondernemer worden gezien door de Belastingdienst. Waardoor je het risico loopt op naheffingen.

Maar niet alleen daarom moet je zorgen voor meer opdrachten. Want hoe groot een opdracht of klant ook is. Wegvallen kan altijd. Blijf dus investeren in acquisitie. Ook als je bezig bent met een grote opdracht voor een klant.

2. Beperk risico’s

’t Klopt dat ondernemers risico’s moeten durven nemen. Het nemen van risico’s kan goed en slecht uitpakken, natuurlijk. Als het goed uitpakt is dat mooi meegenomen, als het slecht uitpakt is het een fout om van te leren. Maar neem deze tip toch aan: beperk je risico’s. Met het ondernemerschap zelf loop je al risico’s en geef je zekerheden op. Kies er daarom voor een aantal risico’s in te dekken met verzekeringen. Dat kost je wel wat. Maar het geeft je wel rust. Ook al is ondernemen risico's nemen, je mag gerust wat zekerheid inbouwen. 

3. Buffer

Klinkt braaf, maar is écht verstandig: zorg voor een buffer. Er komt waarschijnlijk een tijd dat je als zzp’er terug moet vallen op een financiële reserve. En als je er dan geen hebt? Tja, dan wordt het lastig je zzp-bestaan voort te zetten. Denk daarom bijvoorbeeld eens na over een zakelijke spaarrekening. Zet in piekperiodes geld opzij voor mindere tijden.

4. Leef gezond

Vanzelfsprekend en uiteraard ook van toepassing op mensen in loondienst. Toch is het voor jou extra belangrijk. Want als je ziek bent, dan val je uit. En dan draait je onderneming niet. Want als zzp'er ben jij jouw bedrijf. Anders dan in loondienst heb jij als zzp’er geen inkomen als je ziek wordt. Natuurlijk garandeert een gezonde levensstijl het voorkomen van ziekte niet. Maar je verkleint de kans op uitval door ziekte wel. Investeer dus in je levensstijl. Slaap genoeg. Eet gezond. Sport. Kortom: zorg goed voor jezelf.

5. Zichtbaarheid

Het kan best zo zijn dat je niet graag in de spotlights staat, maar je zal toch op de radar van potentiële opdrachtgevers moeten verschijnen. Opdrachten komen, zeker voor een startende ondernemer, nu eenmaal niet aanwaaien. Heb je veel moeite jezelf in het middelpunt van de aandacht te zetten? Begin dan eerst je te profileren via je website en social media. Toon, deel en verspreid daar jouw kwaliteit en kennis.

6. Maak contracten

Ook al is het contact nog zo goed. En heb je een afspraak al mondeling gemaakt. Zet altijd alles op papier. Stel een contract op. En zorg dat het juridisch klopt. Achteraf zaken bewijzen kan lastig en tijdrovend zijn. Zorg ook voor duidelijke algemene voorwaarden, zodat je daar op terug kan vallen.

7. Blijf bij de les

Het gaat goed. Je groeit. Dat is fijn. Maar je bent nooit klaar. Of uitgeleerd. In elke branche gaan ontwikkelingen door. En daar moet jij van op de hoogte blijven. Anders werken de successen die je nu hebt niet door in de toekomst.

Zie ook deze infographic met 56 fouten die je niet wilt maken bij de start van je bedrijf. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Denken als een ondernemer (infographic)
Blijf gezond, fit en stressvrij tijdens je werk
Waar blijft mijn vakantiegeld?
Een podcast opnemen: hoe doe je dat?
Fiets van de zaak, de nieuwe regels

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog