Besparingstopic

Abonneer

Hallo allemaal,

De meeste (startende) ondernemers zullen weleens te maken krijgen met financieel mindere tijden. En wat ga je dan doen? Bezuinigen. Toch? Ik wel en ik zit nu weer in een periode van minder opdrachten. Ik laat me niet uit het veld slaan en ben geenszins van plan mijn ondernemende bestaan aan de wilgen te hangen. Ik investeer in acquisitie en ik wil bezuinigen. Daarom ben ik op zoek naar tips. Ik stel voor van dit topic een sticky topic te maken. Omdat er altijd wel ondernemers zijn die even minder goed rondkomen. Alle tips zijn welkom!

-- Mod edit: sticky gemaakt --

Goed initiatief. Ik ga er nog over nadenken. Mijn eerste bijdrage is in ieder geval een bekende: kies de goedkoopste energie leverancier

In mindere tijden print ik zo min mogelijk. Het is vaak ook niet nodig om te printen. En print als het niet anders kan op dubbelzijdig papier en zet twee pagina’s op 1 pagina.

Kijk kritisch naar telefoonkosten. Kies als je veel belt voor een zakelijk abonnement.

Doe je administratie zelf en/of maak gebruik van goedkoop online boekhoudprogramma

Alleen als het mogelijk is hoor. Maar ik ben naar klanten gaan fietsen i.p.v. elke keer de auto te pakken. De afstanden waren fietsbaar en als het regende pakte ik toch de auto.

Even minderen met googleadwords en goedkopere manier van adverteren inzetten. Vooral zelf persoonlijk contact leggen. Daar heb je ook tijd voor als je even wat minder opdrachten hebt.

Besparen op dagelijkse dingen: kleding, eten, uitgaan etc.

Check ook of je kunt besparen op je verzekeringen. Als je overstapt kun je vaak een betere deal krijgen. Ik kijk elk jaar of ik ergens anders een beter aanbod krijg.

Onderhandelen over aankopen, leveringen, contracten etc. Je kunt (bijna) altijd wel iets van de prijs afkrijgen

Hoe komt het dat je nu mindere opdrachten hebt? Heb je een product of dienst dat seizoensgebonden is?

Ik zou in ieder geval eens aandacht geven aan de volgende punten:

 • Bankkosten
 • Verzekeringen
 • Goedkopere internet provider
 • Goedkoper mobiel abonnement
 • Brandstof besparen (niet op de snelweg tanken / fietsen)
 • Website zelf onderhouden & Commerciëler maken
 • Inzetten van nieuwe marketinginstrumenten zoals social media etc. dat is goedkoop
 • Minderen van advertentiekosten netwerkbijeenkomsten bezoeken
 • Oude spullen en/of apparatuur verkopen
 • Misschien zoeken naar een (periodiek) samenwerkingsverband.
 • Werken met maandelijkse (onderhouds)contracten? Dan ben je altijd voorzien van inkomsten.

 • En natuurlijk nadenken over welke vaardigheden of specialisaties heb je nog meer hebt die je kunt inzetten om inkomsten te genereren.
 • En wat doen concurrenten in rustige tijden?

  Neem in rustige tijden het initiatief om oude klanten te bezoeken. Proberen om de relatie warm te houden. Misschien kunnen zij binnenkort weer gebruik maken van jouw product of dienst.

 • Bedankt voor de tips LoekT.
  Ik zat zelf nog te denken of je een auto privé of zakelijk kunt / moet rijden om zo een fiscaal voordeel te behalen en of een diesel of benzineauto voordeliger voor je is.

  Hey LoekT super bedankt voor de tips! Heb ik echt wat aan.

  Goede tips Loek! Zelf heb ik ook veel gehad aan deze 50 tips voor ondernemers.
  Succes allemaal!

  CelesteZzp schreef:
  Doe je administratie zelf en/of maak gebruik van goedkoop online boekhoudprogramma


  Dan kun je het beste via boekhoudprogramma-vergelijken.com een goedkoop boekhoudprogramma vergelijken. Bijvoorbeeld eboekhouden en visma.

  Reeleezee, Exact en Twinfield zijn allemaal dure pakketten volgens mij.

  Besparen klinkt aardig, maar meestal maak je de kosten met een idee er direct of indirect mee te verdienen. In plaats van enkel te focussen op besparen, is volgens mij de samenhang tussen meer omzet, minder kosten en minder risico waar het echt om draait.

  Verder speelt uiteraard ook de kasstroom mee. Kan je je activiteiten nog wel financieren op de huidige manier? Soms betekent ook dit finetunen met betaaltermijnen, kortingen of factoring, om hier een wenselijke balans in te vinden.

  Boec