Hoi!

Ik heb een vraag over de verwerking van de BTW over de opbrengst van mijn zonnepanelen (privé bezit) in mijn ZZP administratie.

Sinds december 2020 heb ik naast mijn vaste baan een bedrijfje met bescheiden inkomsten. Omdat ik reeds lang daarvoor al in het bezit was van zonnepanelen op mijn huis was ik bij de belastingdienst geregistreerd als ondernemer (vanwege de teruggave van de BTW destijds). Tot en met dit kwartaal zat ik daarmee in de kleineondernemersregeling (KOR).

Echter, mijn klanten zijn (grote) bedrijven dus kan ik makkelijk BTW vragen en zelf wil ik gebruik maken voor het aftrekken van BTW op mijn kosten, dus heb ik me afgemeld voor de KOR. Vanaf kwartaal twee van 2021 zal ik zelf BTW aangifte moeten doen.

Een impliciet gevolg is dat ik als bezitter van zonnepanelen ook de BTW over de overproductie (i.e. dat wat ik teruglever aan de energiemaatschappij) moet gaan aangeven. Ik mag geen gebruik maken van forfaittaire bedragen dus ik moet alles aangeven, hoe weinig het ook is.

Mijn vraag nu: hoe verwerk ik deze overproductie/BTW nu praktisch in mijn administratie? Ik krijg een vergoeding voor de overproductie van de energiemaatschappij, dus het zijn inkomsten voor mij, OK. Dus dan stel ik voor dat kwartaal een factuur op met de precieze bedragen zodat de BTW correct in mijn administratie terecht komt. Deze BTW geef ik dan aan, belastingdienst blij. Maar dan zit ik vervolgens met geregistreerde inkomsten (en dus winst) die eigenlijk helemaal niets met mijn bedrijf te maken heeft. Mij lijkt het dan dat ik een artificiële kostenpost moet maken om deze winst te compenseren, zodat mijn overzicht wat betreft winst uiteindelijk klopt.

Is dit een gangbare oplossing? Graag hoor ik jullie mening! Alle input is welkom :-)

Groeten en bij voorbaat dank,

Kris