Ondernemen zonder privé adres mogelijk?

Abonneer

Hallo allemaal,

Ik heb een vraag voor één van mijn klanten en ik kom er zelf niet achter. Ze heeft een bedrijf (al jaren) en wil binnenkort tijdelijk (2 jaar) door Europa reizen. Haar diensten verlopen allemaal online en dus is het voor haar bedrijf en omzet geen probleem.
Nu komt het probleem: De KvK zegt en blijft volhouden dat haar bedrijf dan zal worden uitgeschreven uit het register omdat ze geen vast privé adres kan doorgeven met bewijs (koopakte of huurcontract). Haar bedrijf blijft in NL gevestigd en ze wil ook BTW blijven afdragen. Als KvK haar uitschrijft heeft dat natuurlijk consequenties voor haar bedrijf waar ze niet mee wil stoppen.
Ik kom niet verder bij KvK maar kan me niet voorstellen dat iemand die succesvol onderneemt, BTW wil blijven afdragen en IB wil blijven betalen op deze manier door KvK gedwongen wordt te stoppen met ondernemen.

Als vestigingsadres/zaakadres zou u eventueel een adres van een familielid kunnen gebruiken. Deze moet dan wel hiervoor schriftelijk toestemming geven in een getekende brief en daarbij een kopie van het legitimatiebewijs meegeven.
Als het gaat om het privé-adres van de ondernemer dan kan bij het GBA (gemeente) onder voorwaarden een briefadres worden geregistreerd, wat door de KvK als woonadres van de eigenaar van het bedrijf wordt geaccepteerd.
Kortom: met de KvK valt best zaken te doen!

Dank voor je reactie Otto van Peer.
Het eerste deel is inderdaad zo te regelen. Het deel van briefadres bij GBA zal ik doorgeven als optie. Ik vraag me tegelijkertijd wel af of dit mogelijk is als ze straks niet meer in NL is ingeschreven als privépersoon. Maar dat valt uit te zoeken en na te vragen. Dank nogmaals voor dit antwoord!

Gesuino,

Beetje late reactie maar wie weet heeft iemand anders er nog wel wat aan.

Er zijn low-budget Business centers, (briefadressen) waar je tegen een gering bedrag vaak ong €30 per maand op abb basis je bedrijf kunt laten vestigen voor de kvk. Daar kan de post heen komen, daar kunnen ze voor je verzorgen om het door te sturen naar een gewenst adres of na goedkeuring open gemaakt en ingescand per email toe te sturen.

Succes!

Gr Esther

ottovanpeer schreef:
[...]
Als het gaat om het privé-adres van de ondernemer dan kan bij het GBA (gemeente) onder voorwaarden een briefadres worden geregistreerd, wat door de KvK als woonadres van de eigenaar van het bedrijf wordt geaccepteerd.
Kortom: met de KvK valt best zaken te doen!

Ik heb dit nagevraagd bij de KVK, maar daar zeggen ze dat dit niet mogelijk is, wellicht een nieuwe regel?Ik weet dat er diensten zijn die KVK inschrijfadressen aanbieden voor een paar tientjes per maand, maar het zijn toch weer een paar tientjes extra.

Hoe lossen jullie dit tegenwoordig op?

Mijn situatie is dat ik 6 maanden per jaar in het buitenland ga werken en voor die periode mijn huur opzeg. Ik ben freelancer en heb dus mijn woonadres als inschrijfadres bij de kvk.

Beste Martini,

Het handigste is om je bedrijf te vestigen op een adres van een vriend of familielid. Dat moet met toestemming (zie eerdere reactie), maar deze persoon hoeft formeel helemaal niets te maken te hebben met je bedrijf. Wel iemand die je zelf vertrouwt natuurlijk, want bedrijfspost en zo blijft op dit adres komen.
Een optie is ook om je boekhouder (als je die hebt) te vragen, of een bedrijf betalen om hun adres te mogen gebruiken. Dat laatste zou voor mezelf echt de laatste optie zijn.
Ik ga er even vanuit dat je elke keer als je weer in NL terug komt ergens anders gaat wonen? Anders zou je je adres kunnen handhaven in overleg met tijdelijke huurders (heb ik zelf zo gedaan).

Gesuino schreef:
[...]
e maken te hebben met je bedrijf. Wel iemand die je zelf vertrouwt natuurlijk, want bedrijfspost en zo blijft op dit adres komen.


Thanks, en dat accepteert de KVK wel? Ook als dit adres gebruikt wordt als briefadres voor de GBA/BRP?

Gesuino schreef:
Ik ga er even vanuit dat je elke keer als je weer in NL terug komt ergens anders gaat wonen?

Ja dat klopt.

Nederlandse bureacratie maakt alles veel moeilijker dan het hoeft te zijn: https://www.xolo.io/

daar kan je een virtueel BV stijl bedrijf beginnen en je krijgt alles wat je nodig hebt btw nummer + bankrekening om te starten. Kost je 5% van alles wat er uit gaat. Voor 79 in de maand vervalt die 5%. Geen vast adres nodig. Je kan reizen en wonen waar je wilt. Je kan jezelf een nederlands salaris geven dan lopen alle dingen bij de overheid gewoon door. De nederlandse overheid is verplicht volgens EU wetgeving jouw bedrijf als gewone onderneming te zien sinds het hier gaat om een EU bedrijf onder EU regeling geving. Check it out!

Mag ik vragen waarom ze ervoor kiest om zichzelf uit te laten schrijven? Als ze zich uitschrijft kan ze ook geen zorgverzekering regen lijkt me? Het zou sowieso handiger zijn als ze die regels duidelijker maakten. Er zou gewoon een systeem moeten bestaan waarbij je dit soort dingen als digital nomad makkelijk kunt regelen. Vrienden van mij zijn aan het brainstormen over zo’n platform. Het is een kwestie van de juiste koppeling maken (https://brixxs.com/faq/hoe-kan-ik-een-api-koppeling-maken-met-exact-online/). Zelf ben ik zzp’er en ik woon in Slovenië, het huis staat op mijn vriend zijn naam en ik sta zelf ingeschreven bij mijn ouders (zowel huisadres en mijn zaak). Dit doe ik omdat het veel handiger is dan je uitschrijven en in een ander land weer laten inschrijven als het maar voor korte duur is.