Sinds kort doe ik de boekhouding voor een bevriende ZZP-er. Ik heb ook zijn aangifte 2017 gedaan. Ik weet uit een grijs verleden 't e.e.a. van boekhouden.
In het volgende heb ik mij al aardig ingelezen plus de belastingdienst gebeld.
De ZZP-er heeft met BTW-belaste en onbelaste omzet.
Dus kan een deel van de bedrijfsuitgaven (gewone kosten en aanschaf bedrijfsbus=roerende goederen) niet terug worden ontvangen.
Aangezien hij in 1e instantie alle BTW al heeft terugontvangen middels kwartaalaangiftes, want wist kennelijk niet van deze regels, kom ik nu uit op dat hij honderden euro's moet terugbetalen aan per saldo ontvangen BTW.
Mijn vragen:
1. Moet het niet terug te ontvangen deel BTW bij de kosten worden opgeteld en als zodanig worden geboekt?
Dat betekent dat in de aangifte de van de omzet aftrekbare bedrijfskosten ook verhoogd wordt?
2. Echter wat betreft o.m. aanschaf van roerende goederen geldt deze herzieningsregeling. http://https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/btw_aftrekken/belaste_en_vrijgestelde_omzet/inschatting_van_het_gebruik2/herziening_aftrek_bij_investeringsgoederen2/herziening_aftrek_bij_investeringsgoederen].
Wat impliceert e.e.a. voor het boeken dan wel doen van de aangifte in volgende jaren, stel dat het percentage belaste/onbelaste omzet meer dan 10 % afwijkt van die in het 1e jaar. Correcties toepassen in oude boekjaren en idem aangiftes?
Alvast vriendelijk dank voor jullie reacties.