Samenwerken, contract nodig?

Abonneer

Even een snelle vraag. Ik ben een zzp’er die graag samenwerkt. Ik mis het sparren met collega’s en het samen aangaan van uitdaging. Ik heb een samenwerkingspartner gevonden met wie ik in iedergeval één keer ga samenwerken. Zonder teveel in detail te treden kan ik zeggen dat we samen een evenement gaan organiseren. 50/50 inleg, risico en tijd. Wij vinden het beide zonde van het geld om door een jurist een contract op te laten zetten. Wij kennen elkaar al jaren (ook privé) en zijn bekend met elkaars werkwijze en evenementen. Wat is jullie ervaring hiermee?

Leuk dat je gaat samenwerken. Maar waar geld mee geboeid is, is het vastleggen van afspraken verstandig. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist omdat jullie elkaar privé kennen zou ik het juridisch vast laten leggen. Dan is de kans dat er later verschillen in interpretatie over de afspraken ontstaan kleiner.

Je zegt dat je graag samenwerkt. Daaruit maak ik op dat je ondanks dat dit een eenmalige samenwerking is, waarschijnlijk in de toekomst vaker gaat samenwerken. Ik raad je aan om je dan wel te verdiepen in de juridische kant van samenwerken. Volgens mij heb je dit nog niet gedaan. Er moeten over een breed scala aspecten afspraken gemaakt worden en vastgelegd worden. Anders ga je vroeger of later tegen problemen aanlopen die hoog kunnen oplopen.

Bedankt voor de reacties. Ik was er al bang voor dat er niet makkelijk over gedacht zou worden. Ik ben iemand die dingen graag ‘losjes’ en informeel aanpakt. Kijk, als ik nu een contract laat opstellen dan kan ik dat zelfde contract niet steeds weer gebruiken (anders was het de investering nog wel waard geweest), want voor elk project gelden weer andere afspraken. Het is nu 50/50 maar dat kan straks anders zijn. Ook qua tijd, geld, risico zal elk project anders zijn. Elke keer een contract op laten stellen vind ik echt een behoorlijke kostenpost en dat wil ik omzeilen.

Afspraken moet je wel even vastleggen. Dat schept duidelijkheid. Maar daar heb je geen jurist voor nodig, een simpele lijst met de afspraken die je samen hebt gemaakt, met jullie beider handtekening eronder kan volstaan. Pas als deze samenwerking vaste vormen gaat aannemen zou ik eens een afspraak maken met een jurist die hier verstand van heeft. Een intake gesprek is normaal gesproken gratis. ALs je lid bent van fnvzzp kan je gratis juridisch advies krijgen, zeer de moeite waard.

Bedankt voor je reactie, goed punt inderdaad. We hebben eind december een simpel contractje opgesteld met onze handtekening eronder. Mochten we in de toekomst langdurig gaan samenwerken gaan we ermee naar een jurist.

Das slim, zo'n contractje hoeft inderdaad niet te uitgebreid, maar is wel handig even te doen.