Hoe gaan jullie om met onzekerheid?

Abonneer

Ik ben te vaak onzeker. Niet zozeer over mijn kunnen maar over mijn financiële toekomst. Ik ben halverwege de 40 en werk nu 8 jaar als zzp’er. Ik heb nog niet gespaard voor mijn pensioen.
Ik heb in ‘makkelijkere’ tijden wel een huis gekocht en daar flink op afgelost, dus daarmee kan ik enigszins mijn pensioen mee opvangen. Maar ik lig er wakker van. Wat als de opdrachten ophouden? De branche is grillig. Mijn spaarrekening kan een jaar niet werken opvangen. Maar dan houdt het wel op. Ik geniet minder van mijn werk, omdat ik me zorgen maak. En me afvraag tot welke leeftijd opdrachtgevers en klanten me interessant vinden. Ik houd uiteraard alle ontwikkelingen binnen mijn vakgebied bij, maar jongeren passen qua mentaliteit, werkwijze en levensstijl wellicht beter bij de ontwikkelingen. Ik ben de laatste maanden onzeker in een mate dat ik er last van heb en zekerheid wil om rust te krijgen in mijn hoofd. Ik heb zelfs al zitten kijken naar banen in loondienst. Terwijl ik de vrijheid, flexibiliteit en steeds nieuwe opdrachtgevers en opdrachten prettig en leuk vind. Maar opeens, sinds een paar maanden weegt dan niet meer zwaarder dan de onzekerheid.

Dat klinkt niet goed. Is er iets in je privéleven veranderd dat de onzekerheid opspeelt? Heb je er eerder last van gehad. Wat zou er moeten veranderen om de onzekerheid weg te nemen? Een pensioen. Een volle spaarrekening? Want dat krijg je met een baan in loondienst ook niet zomaar voor elkaar. En een dekkend pensioen bouw je nu ook niet meer op.

Heb je al aan coach gedacht? Het lijkt alsof de problematiek dieper zit. En een baan in loondienst niet je onzekerheid weg gaat nemen. Het zou zonde zijn als je je plezier in je werk dat je altijd hebt gehad opgeeft. Er zijn coaches die je kunnen begeleiden en je handvatten kunnen geven om te gaan met onzekerheid.

Je kan parttime gaan werken. Dan heb je in ieder geval een vast inkomen en neem je de angst weg helemaal zonder werk te zitten. Een coach lijkt me ook een goed idee.

Wat is de meerwaarde van parttime werken? Welke zekerheid geeft dat nu helemaal? Je zal niet meteen een vast contract krijgen. Dus die zekerheid heb je niet en wat Frida al zei een dekkend pensioen zal je met parttime werken vanaf halverwege 40 niet meer lukken.

Ik lees dat je je vooral zorgen maakt om je pensioen. Een coach heeft hier inhoudelijk geen verstand van. Je zal met een coach ingaan op het mentale aspect van onzekerheid waar je nu mee worstelt.

Ik raad je aan een financieel adviseur in te schakelen om een constructief financieel plan op te stellen, zodat op dat gebied je onrust weggehaald kan worden. Er is het een en ander mogelijk. Laat je hierin adviseren. Het is zonde je plezier in je werk te verliezen. Je hebt het al 8 jaar goed gered en met plezier gewerkt. Laat dat je leiden in plaats van angst.