Hypotheek krijgen als zzp'er

Abonneer

Ik ben nu vier jaar werkzaam als zzp’er. En de zaken gaan goed. Zo goed dat ik een woning wil kopen en een hypotheek wil afsluiten. Dat laat de winst zeker toe. Ik vraag echt geen maximale hypotheek. Maar man wat doet de hypotheekverstrekker moeilijk. Uiteraard al de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar voorgelegd. Die prima zijn. Nu vraagt de hypotheek verstrekker om een prognose van de komende 2! jaar onderbouwd met orderportefeuille. Doen alle hypotheekverstrekkers zo moeilijk en moet ik die prognose laten opstellen door mijn accountant. Of kan ik tijd en kosten besparen door over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker?

Ik heb zelf niet eerder een hypotheek aangevraagd, dus wellicht vind je mijn bijdrage niet erg waardevol. Maar het lijkt mij sowieso altijd verstandig bij verschillende hypotheekverstrekkers vrijblijvende gesprekken aan te vragen.

Ja dit is het nadeel van zelfstandige zijn. Daar doen ze moeilijk over. Ook al zijn je cijfers goed. Ze nemen een gemiddelde van de drie jaren. Dus als je in het eerste jaar goed heb gedraaid, maar veel hebt geïnvesteerd dan valt dit voor je gemiddelde negatief uit.

Klopt, ik heb de eerste jaren inderdaad behoorlijk geïnvesteerd, maar je ziet op de balans dat dit nu iets oplevert. Het vermogen neemt toe. Ik neem aan dat mijn hypotheekverstrekker dat ook snapt.

Ja dat zullen ze begrijpen. Maar of ze er echt induiken en het in hun overweging meenemen weet ik niet. Je hebt een accountant zeg je. Als je accountant je cijfers schriftelijk toelicht en inderdaad ook een onderbouwde prognose opstelt, vergroot jij je kansen waarschijnlijk wel. En ja, je zal dan accountantskosten hebben. Maar als je bedrijf goed draait dan kan je deze investering ook nog wel maken.

Er zijn ook bedrijven die helpen ondernemers met het verkrijgen van een hypotheek. Vooral als de winst wisselend is of als er nog weinig historie bestaat.

Die kijken naar je cijfers, verpakken dit in een mooi pakketje en gaan hiermee in overleg met een bekende contactpersoon bij enkele banken. Met de juiste onderbouwing en begeleiding zo veel mogelijk moeten zijn.

Hoi Raoul,
Ik ben benieuwd of je er al bent uitgekomen met je hypotheekverstrekker. De situatie die jij bovenstaand beschrijft, komt mij niet bekend voor. De meeste hypotheekverstrekkers vragen inkomensgegevens voor 3 jaar en nemen dan inderdaad het gemiddelde over deze 3 jaar, of als dat lager is het inkomen van het afgelopen jaar. Een omzetprognose voor de komende 2 jaar in jouw situatie lijkt mij erg ver gaan. Dit is ook niet de ervaring die ik met de meeste geldverstrekkers heb. Wel is het zo dat de ene geldverstrekker soepelere voorwaarden hanteert dan de andere. Er zijn ook geldverstrekkers die ondernemershypotheek als speerpunt hebben. Hopelijk krijg je het snel rond.

SandraKleinLenderink

Het is zo goed als rond nu, ik ga ervan uit dat het goed komt ja!