Durfkapitaal familielid

Abonneer

Ik ga met een familielid in gesprek over een durfkapitaal lening. Nu ben ik benieuwd of daar minimale en maximale rentes aan vast zitten. Hierover moeten we concrete afspraken maken. Kan je in zo’n lening ook vastleggen dat je bijvoorbeeld het eerste jaar niks hoeft af te lossen, of dat je per maand zelf kijkt wat je kan missen? En sluit ik de lening af op mijn eigen naam of op naam van mijn eenmanszaak?

Er zijn hiervoor geen harde eisen. Het heeft te maken met de huidige reële marktrente. Ik zou daarom een ondergrens van 2% aan houden en ik zou me kunnen voorstellen dat de lenende partij de rente zou kunnen verhogen tot 12% als hij een groot risico neemt in jou te investeren. (de 12% is 2% hoger dan de 10% van Qredits). Kan je overigens daar geen lening afsluiten? Nog een kleine opmerking waar je wellicht niets mee wil doen. Weet je zeker dat je geld wil lenen van familie? Dit kan leiden tot vervelende en pijnlijke situaties. Ondanks dat het om lening binnen familie gaat zou ik vaste en zakelijke afspraken maken betreft afbetaling. Dus elke maand een vast bedrag. Misschien met uitzondering van de eerste 3 maanden. Eenmanszaak en privé staan gelijk, aangezien jij privé aansprakelijk bent.

Bedankt voor je snelle reactie, hier heb ik wat aan. Ik leen liever bij familie dan bij Qredits. 12% rente vind ik wel aan de erg hoge kant.

Houd het in ieder geval wel zakelijk. Het moet ook redelijk zijn. Anders dupeer je misschien je familielid wel. Als je familielid er ‘te’ makkelijk over doet en je bijvoorbeeld rente of maandelijkse aflossing kwijtscheld, of als de rente veel te laag is dan valt het onder niet zakelijke kwijtscheldingen en die kunnen weer mogelijk belast worden met schenkbelasting. Dat kan niet de bedoeling zijn, lijkt me.