Salaris en belasting als je zzp'er bent

Abonneer

Het is voor jullie misschien een domme vraag, maar ik kom er niet uit. Hoe zit het met salaris als je je eigen baas bent. Is alles wat er overblijft dan automatisch salaris? Moet je het deel dat je jezelf wil uitbetalen van je zakelijke rekening overboeken naar je privérekening en moet dat elke maand hetzelfde zijn? En moet je over het salaris dat je jezelf uit betaalt dan loonbelasting betalen en kan dat dan schelen per maand (als je jezelf de ene maand meer salaris geeft dan de andere maand)?

Geen domme vraag hoor.

Is dit een hypothetisch geval, of heb je een zakelijke rekening waar je elke maand salaris kan overboeken naar je priverekening?

Dat vraag ik me ook af. En we moeten, om je vraag te beantwoorden, ook weten met welke rechtsvorm je werkt. Als je een BV hebt ben je verplicht jezelf een salaris geven. Er bestaat dan ook een minimum salaris. En dat ken je jezelf dan toekennen en daarover inkomensbelasting betalen. Er komt best wel wat bij kijken. Heb je geen boekhouder die je hierover kan adviseren?

Bedankt voor jullie antwoorden. Ik verdien al een aantal jaar geld met mijn hobby en overweeg nu er echt mijn werk van te maken. Het loopt goed. Ik heb zelfs een grote freelance opdracht gekregen. Ik heb geen boekhouder, maar de boekhouder van mijn vader doet wel elk jaar mijn belasting. Maar volgens mij doet hij alleen btw aangiftes.

Vraag je boekhouder om je meer te vertellen over loon en loonbelasting. Het is belangrijk dat je wat kennis van zaken hebt. Doet je boekhouden ook de ib-aangifte?

Volgens mij heb je nu nog geen antwoord op je vraag. Over je omzet moet je BTW afdragen. En dan houd je een netto bedrag over. Daar trek je weer alle kosten vanaf. Dan houd je winst over. Daar betaal je inkomensbelasting voer. Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van je winst. Als je tussentijds geld van je van je zakelijke banrekening afhaalt, heet dat onttrekking.
Maar zoals hierboven ook wordt aangegeven: vraag bij je eigen boekhouder, of aan andere die je kunnen helpen na hoe het zit met jouw financiele situatie en hoeveel salaris je jezelf kunt geven. Als je (wat ik denk) een eenmanszaak hebt, hoef je jezelf geen salaris te geven.