Pensioen, hoe hebben jullie dat geregeld?

Abonneer

HAllo allemaal,

Dit is een vraag die bijna alle ondernemers zich stellen denk ik. Wat regel je voor je pensioen? En wanneer ga je dat doen? Ik stel deze vraag steeds uit. Maar ik ben halverwege 40 en ik ben inmiddels geen startend ondernemer mee. Dus ik vind dat ik er ‘iets’ mee moet. Maar wat? Ik ben benieuwd naar jullie?

Je geeft wel erg weinig informatie. Elke situatie is anders, dus mijn aanpak kan zomaar helemaal niet aansluiten op jouw situatie. Maar hoe ik het doe. Ik heb een woonhuis en een bedrijfspand waar ik hypotheek op aflos. Ik wil beide aan het einde van de rit ver tot helemaal hebben afgelost, zodat ik geen woonkosten meer heb en het bedrijfspand kan verkopen. Maar als jij een pand huurt of thuis werkt, gaat deze optie al niet op.

Ik vind onroerend goed als pensioen onzeker. Hoewel ik ook woning heb, waarop ik aflos (geen bedrijfspand overigens) beleg ik ook. Daar moet je wel enigszins verstand van hebben, maar kapitaal op een spaarrekening zetten, levert over het algemeen minder op.

Ik voel me altijd zo slecht als ik dit soort topics lees. Ik halverwege 30, stel deze vraag ook uit, niet uit luiheid, maar omdat ik nog niks kan sparen. Ik heb geen koophuis en krijg geen hypotheek.. Ik werk vanuit mijn huurhuis. Ik kom rond met mijn onderneming, maar moet veel investeren om te groeien. Dus ongeveer alles gaat terug het bedrijf in. En de spaarrekening die ik heb houd ik achter de hand voor als het slechter gaat. En die fases heb ik ook gehad. Zijn er niet meer ondernemers als ik? Die simpelweg nog niet kunnen sparen voor pensioen?

Als je niks opzij kunt zetten voor je pensioen, moet je eens kijken naar je uurtarief. Daarin moet je meerekenen wat je nodig hebt om rond te komen. En bij rondkomen hoort ook sparen van pensioen. In het salaris van mensen in loondienst is dit ook meegenomen. Het is niet slim om dit niet te doen. Want op aow ga je het straks niet redden.