Hoe belangrijk is een AOV

Abonneer

Op dit moment ben ik bezig me te oriënteren op het gebied van verzekeren. Ik kom er aardig uit, alleen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering twijfel ik. Ik vind het een erg dure verzekering en zoals vast zoveel ondernemers heb ik het idee dat ik voorlopig niet arbeidsongeschikt raak. Voor zover ik dat kan overzien natuurlijk.
Ik vraag me af of jullie deze verzekering hebben afgesloten en of je dat dan meteen hebt gedaan. Ik zou ook het eerste jaar kunnen ondernemen en daarna alsnog kunnen overwegen AOV af te sluiten.
Bedankt alvast.

Ik vind dit ook een lastig onderwerp. Ik ben nu zelf een half jaar ondernemer en ik heb nog geen AOV. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik ben er nog niet uit of ik er een wil afsluiten en bij welke verzekeraar dan. In de kleine lettertjes staan zoveel uitsluitingen en van ondernemers uit mijn omgeving heb ik een aantal vervelende verhalen gehoord. Ik ben zelf nooit ziek en als ondernemer zal ik doorwerken tot dat ik erbij neer val. Maar toch.

Ik ben op dit moment bezig met het afsluiten van AOV. Ik vind dat je hem al als starter nodig hebt. Dus voordat ik begin met ondernemen wil ik het geregeld hebben. Bij ondernemen horen risico’s, maar hierin wil ik geen risico’s nemen. Ik lees hier over een tussenpersoon. Is dit echt nodig? Kan je zelf niet een keuze maken door je goed te verdiepen in de voorwaarden van verschillende verzekeraars?

Ik heb er geen afgesloten. Ik onderneem nu 1,5 jaar en op dit moment vind ik mijn inkomsten en uitgaven nog niet hoog genoeg om er een verzekering voor af te sluiten. Misschien in de toekomst. Ik zou daarom niet direct AOV afsluiten, maar pas als je inzicht hebt van je inkomsten/uitgaven.

Ik zou niet zomaar een adviseur inschakelen! De verdiensten van een adviseur kunnen invloed hebben op jou. Zijn verdiensten kunnen gekoppeld worden aan de premie die jij betaalt. Als je kiest voor een adviseur vraag dan hoe hij betaald wordt. En vraag naar afrekening van de verzekeraar.

Ik heb geen AOV verzekering. Ik ben van mening dat ook niet iedere ondernemer deze verzekering nodig heeft. Ik niet in ieder geval. Ik heb zelf gezorgd voor een financiële buffer. De meeste ziektes duren geen jaren. Mijn advies: begin meteen met sparen en doe de eerste paar jaar geen luxe uitgaven. Daarnaast heb ik een gezonde levensstijl, geen gevaarlijke hobby’s en heb ik een partner die in loondienst werkt. Voor mij daarom geen AOV.

Of je een AOV nodig hebt is erg afhankelijk van je persoonlijke situatie:
- Hoe lang kan je het uitzingen zonder inkomsten van je bedrijf
- Heb je een partner met een eigen inkomen
- Wat is je gezinssituatie (hoeveel mensen zijn afhankelijk van je bedrijfsinkomsten)
- Hoe oud ben je
Vooral het eerste punt is belangrijk, samen met derde denk ik.

Ik ben van mening dat je alleen de risico's moet verzekeren waarvan je de risico's zelf niet kunt dragen. Langdurige arbeidsongeschiktheid is daar m.i. één van. Ook al heb ik een financieel buffer waarmee ik het inmiddels 8-10 jaar kan uitzingen, ik kan daarmee nog steeds het risico niet opvangen van permanente arbeidsongeschiktheid.

Wel heb ik ervoor gekozen om de zgn wachttijd tot uitkering te verhogen naar 1 jaar. Dit drukt de maandelijkse premie behoorlijk en past goed in het plaatje dat ik kortdurende arbeidsongeschiktheid makkelijk zelf kan opvangen. Daarnaast is de AOV premie fiscaal aftrekbaar, waarmee de kosten niet al te hoog zijn (in ICT sector tenminste, in de bouw zullen de kosten wel een stuk hoger zijn vanwege het groter risico tot letsel)

Veel zzp'ers sluiten geen AOV af omdat deze te duur zou zijn. Maar als je arbeidsongeschikt wordt en je kunt niet meer rondkomen zou je willen dat je een AOV had afgesloten.

Heb ook geen aov. Misschien als ik wat ouder ben en meer geld heb om opzij te zetten...

Ik vind een aov juist wel belangrijk. Je moet er denk ik op tijd mee beginnen, in ieder geval er op tijd over nadenken. Op latere leeftijd een aov afsluiten lijkt me niet slim.

Ik heb zelf geen AOV. Nu heb ik 3 weken geleden mijn enkelbanden gescheurd doordat ik van een trap ben afgegleden. Van de Fysiotherapeut moet ik nu 4 weken rust nemen. Had ik dan nu wel AOV gekregen?

Volgens mij is het wel verstandig om op latere leeftijd aan AOV te denken.

Ik heb afgelopen maand een arbeidsongeschiktheid verzekering afgesloten. Via een vergelijkingswebsite heb ik eenvoudig de juist keuze weten te maken. Wel goed de kleine lettertjes lezen. Eigenlijk vallen de kosten wel mee.

En als je niet genoeg kunnen verdienen om te leven en je je bedrijf moet sluiten, onder welke verzekering valt het dan?

Daar is geen verzekering voor. Je bedoelt zoiets als een faillissementsverzekering? Je kunt wel gebruik maken van regelingen zoals Besluit Bijstandverlening zelfstandigen, zodat je in ieder geval nog kan rondkomen. Deze moet je aanvragen via de gemeente.

Volgens mij bestaat dat in belgië wel

Je kunt er ook voor kiezen om (tijdelijk) een parttime baan op te pakken om toch rond te komen. Als je tenminste denkt dat je wel weer een keer genoeg winst kunt maken met je bedrijf.

In het blogartikel Broodfonds, alternatief voor AOV? vind je informatie over een alternatief voor de AOV, het broodfonds.

Leuk idee zon broodfonds maar geen oplossing voor aov lijk me.

freelens schreef:
Leuk idee zon broodfonds maar geen oplossing voor aov lijk me.

Daar zijn de meningen over verdeeld.

Ik geloof in principe wel in dat broodfonds. Als is het natuurlijk een aanvulling op de aov, want als je langer dan 2 jaar ziek-arbeidsongeschikt bent val je uit het broodfonds.

Hoe ouder je wordt hoe duurder een aov. Als je ereen wil zou ik dus op jonge leeftijd beginnen

Ik denk dat een AOV steeds belangrijker wordt naarmate je ouder wordt en/ of wanneer je fysiek intensief arbeid verricht. Voor sommige beroepsgroepen heeft een AOV bijna geen zin, omdat het 1: te duur is en 2: men aan de beademing moet voordat diegene arbeidsongeschikt wordt verklaard. Voor dit soort gevallen biedt een broodfonds een oplossing of maandelijks geld opzij zetten voor het geval dat er iets gebeurt. Dit alles is naar voren gekomen uit een onderzoek waarmee ik bezig ben over zzp'ers en verzekeren.
Om mijn onderzoek af te ronden ben ik opzoek naar zzp'ers die hun mening willen delen in een enquête over dit onderwerp. Onder de respondenten verloot ik mooie Parker pennenset. Onderzoek: bit.ly/2aYgntO

Ik zie in mijn omgeving juist dat mensen mét een aov goed behandeld worden. een vriend van mij kan door knieproblemen zijn werk niet doen en wordt goed gesteund door de verzekering. Maar zoals met alle verzekeringen gooi je geld weg als je nooit iets hebt. Maar wanneer je ziek wordt zul je blij zijn dat je al die tijd premie hebt betaalt.

Ook wij zijn aan het kijken naar een AOV. Samen 1 bedrijf daarbij kan je het te verzekeren bedrag wat lager zetten als je er van uitgaat dat er 1 kan blijven werken als de ander uitvalt. Iedereen heeft een inboedel/opstal verzekering en daarvoor betaal je ook elk jaar premie. Bijna nooit nodig, maar als het zover is ben je ook blij dat je hem hebt.
Heeft iemand een tip voor een site waarbij je zelf wisselende bedragen en periode in kan geven om een idee te krijgen van de te betalen premies. Of een maatschappij waar je het idee hebt dat het een redelijke premie vraagt.
Alvast bedankt

Ellen kijk eens op bespaaropjeaov.nl. Zij kunnen je adviseren wat de mogelijkheden zijn en bekijken wat de best passende verzekering is voor jou. Een advies met bemiddeling is al voor €295

Bedankt voor je reactie Lisanna, dat ga ik doen.

Vorig jaar ben ik begonnen als ZZP-er en een aantal maanden op zoek geweest naar een AOV. Ik heb mij goed verdiept in mijn eigen financiële situatie en alle ins en outs rondom AOV's. De dure advieskosten, afsluitkosten, provisies, jaarlijks terugkerende kosten, enz. hielden mij al maanden tegen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Totdat ik bij Klaverblad Verzekeringen eens ging berekenen wat zij te bieden hadden. Tot mijn verbazing bleek ik hier zelf, rechtstreeks een AOV Sommenverzekering te kunnen afsluiten, met alleen eenmalig 78 euro distributiekosten. De premie is iets hoger, omdat het een sommenverzekering is i.p.v. een schadeverzekering. Geen adviseur nodig of allerlei bijkomende kosten. Binnen 3,5 week was alles rond inclusief medische huisarsenonderzoek. Het verbaasde mij dat je dit nergens kunt vinden op forums.

Bij deze dus mijn tip voor startende ZZP-ers die een OAV zelf kunnen en willen regelen! Eenvoudig zelf snel af te sluiten en eventueel na 1 jaar dagelijks opzegbaar. De eerste drie jaar krijg je ook nog korting. Doe er je voordeel mee!

Yannicklaan schreef:
[...]
et gebied van verzekeren. Ik kom er aardig uit, alleen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering twijfel ik. Ik vind het een erg dure verzekering en zoals vast zoveel ondernemers heb ik het idee dat ik voorlopig niet arbeidsongeschikt raak. Voor zover ik dat kan overzien natuurlijk.
Ik vraag me af of jullie deze verzekering hebben afgesloten en of je dat dan meteen hebt gedaan. Ik zou ook het eerste jaar kunnen ondernemen en daarna alsnog kunnen overwegen AOV af te sluiten.
Bedankt alvast.


Vorig jaar ben ik begonnen als ZZP-er en een aantal maanden op zoek geweest naar een AOV. Ik heb mij goed verdiept in mijn eigen financiële situatie en alle ins en outs rondom AOV's. De dure advieskosten, afsluitkosten, provisies, jaarlijks terugkerende kosten, enz. hielden mij al maanden tegen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Totdat ik bij Klaverblad Verzekeringen eens ging berekenen wat zij te bieden hadden. Tot mijn verbazing bleek ik hier zelf, rechtstreeks een AOV Sommenverzekering te kunnen afsluiten, met alleen eenmalig 78 euro distributiekosten. De premie is iets hoger, omdat het een sommenverzekering is i.p.v. een schadeverzekering. Geen adviseur nodig of allerlei bijkomende kosten. Binnen 3,5 week was alles rond inclusief medische huisarsenonderzoek. Het verbaasde mij dat je dit nergens kunt vinden op forums.

Bij deze dus mijn tip voor startende ZZP-ers die een OAV zelf kunnen en willen regelen! Eenvoudig zelf snel af te sluiten en eventueel na 1 jaar dagelijks opzegbaar. De eerste drie jaar krijg je ook nog korting. Doe er je voordeel mee!

Imane schreef:
[...]
beademing moet voordat diegene arbeidsongeschikt wordt verklaard. Voor dit soort gevallen biedt een broodfonds een oplossing of maandelijks geld opzij zetten voor het geval dat er iets gebeurt. Dit alles is naar voren gekomen uit een onderzoek waarmee ik bezig ben over zzp'ers en verzekeren.
Om mijn onderzoek af te ronden ben ik opzoek naar zzp'ers die hun mening willen delen in een enquête over dit onderwerp. Onder de respondenten verloot ik mooie Parker pennenset. Onderzoek: bit.ly/2aYgntO


Heb je de resultaten van dit onderzoek inmiddels?