Hoe belangrijk is een AOV

Abonneer

Broodfonds is een optie. Ik zit zelf bij Amersfoortse, 200 eu per maand, gaat in na 2 maanden, en ik heb daar ook mijn ziekenfonds. Dus korting en allerlei soepele regelingen om je snel aan het werk te krijgen.

Raouldure schreef:
Ik zou niet zomaar een adviseur inschakelen! De verdiensten van een adviseur kunnen invloed hebben op jou. Zijn verdiensten kunnen gekoppeld worden aan de premie die jij betaalt. Als je kiest voor een adviseur vraag dan hoe hij betaald wordt. En vraag naar afrekening van de verzekeraar.

Dit is onwaar /onjuiste / incomplete informatie.
Dat lijkt me niet waardevol voor collegaondernemers....
Arnoud Wennekus ( Aov Specialist aov-zzp.nl )

Aov Specialist zelfstandig professionals


5 Belangrijke Tips voor de Startende Ondernemer

Ik heb een offerte AOV aangevraagd o.b.v. van mijn bruto inkomen (belastbare winst uit onderneming). Mijn omzet is 52K en na alle kosten en aftrekposten kom ik op een bruto inkomen van 33000 per jaar.

Op basis daarvan heb ik bij Centraal Beheer en meerdere partijen een AOV aangevraagd o.b.v. beroepssongeschiktheid en niet geindexeerd c.q. elk jaar blijft het verzekerd bedrag hetzelfde dus €33.000. Ik ben een timmerman en ligt het risico om arbeidsongeschikt te worden een stuk hoger. Regelmatig vallen er gasten van steigers en allerlei ongelukken op de werkplaats. Echter de premie is onbetaalbaar. Ik hou na rekeningen/vaste lasten netto €250 over per week als ik daarvan ook nog per maand een premie van €450 pm zou moeten betalen dat lukt gewoon niet.

Zie offerte paar dagen terug ontvangen van Centraal Beheer. Ik ben 40 jaar en kerngezond. Zoals je ziet gaat de premie per jaar met €100 euro per maand oftewel 1200 p.j ook omhoog.

Zijn er op deze forum ook nog mensen die een betaalbare premie aan AOV voor bouwvakkers ergens hebben kunnen vinden? Want zo kan ik mij nergens voor verzekeren. Het opbouwen van een buffer is ook lastig en gaat langzaam. Iemand ideeën. Zie onderstaand premiebedragen per jaar.

Premieberekening komende jaren:
Datum
Leeftijd
Verzekerd inkomen
Maandpremie
1-4-2018
40
€ 33.000,00
€ 450,76
1-4-2019
41
€ 33.000,00
€ 580,27
1-4-2020
42
€ 33.000,00
€ 681,40
1-4-2021
43
€ 33.000,00
€ 788,62
1-4-2022
44
€ 33.000,00
€ 819,50
1-4-2023
45
€ 33.000,00
€ 849,58
1-4-2024
46
€ 33.000,00
€ 878,39
1-4-2025
47
€ 33.000,00
€ 899,34
U betaalt

Het idee dat een AOV duur is voor een ondernemer klopt niet helemaal. Je kan het natuurlijk zo duur maken als je wil. En als je de gemiddelde adviseur opvolgt wordt het ook duur. Want de AFM wil dat adviseurs het advies volledig dicht timmeren naar het gat wat bij arbeidsongeschiktheid ontstaat. Het gevolg daarvan is echter averechts want als je dat aanbod krijgt zal je zien dat het te duur is. Maar als je kijkt naar het niveau waarop werknemers voor WIA verzekerd zijn dan hoef je niet duurder uit te zijn dan een werknemer. Kies bv voor een lager verzekerd bedrag en kies voor gangbare arbeid als AO-criterium. Dan kan je veel kosten besparen en ben je in de basis toch goed verzekerd. Vaak kan je bij zo'n verzekeraar ook terecht met een zorgcollectiviteit waardoor je als ZZP' er ook korting op je ziektekostenverzekering kunt krijgen.

Ik ben 20 jaar geleden (ging trouwens snel) gaan sparen en heb nu een prima buffer. Ik zeg nooit dat je alles kan betalen als ik echt onder een tram kom, maar ik kom een heel eind. Het erge toeval wil dat een kameraad van mij toen wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsloot en 4 jaar geleden een hersenbloeding kreeg. Werken kan hij nooit meer, want zijn focus is weg. Hij kwam in een molen van welles-nietes, moest allerlei discussies aan, enzovoorts. Begrijpelijk, die verzekering is gewoon commercieel en wil natuurlijk ook geld verdienen. Dus ging hun juridische dienst erop. Gelukkig had mijn maat een heel chique rechtsbijstandsverzekering, en kon de strijd aan. De verzekering keerde uiteindelijk uit. Hoewel, het is een 'voorlopige uitkering'. Dat kan dus elk moment afgelopen zijn. Mijn maat leeft nu onder een continue spanning.
Een verzekering is prima voor kleine dingen denk ik. Maar als het zo'n verzekering echt geld gaat kosten, moet je eigenlijk een soort 'verzekering tegen verzekeringen' hebben.
Daarom denk ik: raak ik echt arbeidsongeschikt en raakt mijn buffer op, dan reken ik op het vangnet van de bijstand. Hoe dan ook, ik heb die spanning niet nu.

Interessant. Ik zal alle reacties even overlezen.

Hoe belangrijk is een AOV?

Nou helemaal niet! Zolang je maar niet ziek bent. Dit was ook mijn beginnersfout:
Dus hoe goedkoper hoe beter, hoe meer zelf uitzoeken hoe goedkoper. Totdat blijkt dat je niet de professional bent die van de hoed en de rand weet en je zaken niet goed begrepen/over het hoofd hebt gezien en dingen toch anders waren dan je dacht. Dus of regel niets, of vertrouw op een Broodfonds. Of laat je goed voorlichten door een partij met jarenlange ervaring die jou goed wil helpen. Die kan je veel ellende en ook geld besparen. Als je echter nog niet zo geslaagd bent als je zou willen/ nog niet zo'n goede ondernemer bent als je zou willen, en je nog niet voldoende inkomen hebt? Dan zijn alle excuses/smoezen te bedenken om het niet te doen.
Het is duur, ingewikkeld, adviseurs vragen teveel, de verzekeraar wil veel teveel geld voor zijn dienst, de verzekeraar keert toch niet uit, ik ben zo gezond als een vis, maar toch willen ze me niet verzekeren, alleen omdat ik een keer (vul in) etc.etc. En ja, heel soms heb je een echt goed punt. Is dat echt zo in jouw geval? Dat weet jijzelf heel goed!

Belangrijk !!!

Ook ik heb me eens in de AOV materie verdiept en kreeg de kans ook 'aan de andere kant' te kijken. 4 dingen vielen me op:
1. iemand die 60 werd, na 24 jaren premie-afdracht, uit de verzekering gezet. En dit is eerder regel dan uitzondering. Houd het in de gaten en sluit alleen een AOV af als je limietleeftijd tot (bijvoorbeeld) je pensioenleeftijd harde, onveranderbare voorwaarde is.
2. Verzeker je voor alles. Dus niet alleen voor direct beroepsgerelateerde ongevallen (bijv. als schilder van de steiger vallen). Voorbeeld: iemand had zich 'tegen alles' verzekerd, kreeg een hersenberoerte, kon zijn werk niet/nauwelijks meer doen, en kon aanspraak daarop maken.
3. Sluit ook een rechtsbijstandsverzekering af die je tegen verzekeringen helpt. In best veel gevallen, vooral de duurdere, bleek de verzekering niet te willen uitkeren. Ze gaan je keuren en dan vinden ze dat het allemaal wel meevalt. Dan moet je dus een juridisch traject in. Dat gaat jaren duren en veel geld kosten.
4. Ik heb in het begin flink gespaard en heb nu, na mijn 60e allerlei mankementjes (slijtage), dus ik verdien minder, maar in wezen verzeker ik me zelf nu met mijn eigen geld.
Een commerciele AOV verzekering is een contradictie. Een staatsverzekering biedt een garantie (al is het misschien een slechte) maar zo'n verzekeringsmaatschappij wil aan je verdienen. Kost ze het veel, dan zetten ze hun juridische dienst in. Een verzekering verzekert nu eenmaal het liefst een baksteen tegen brand op de voorwaarde dat hij 10 km in de zee is afgezonken.
Zolang de Staat niet verzekert, biedt een broodfonds, als onderlinge, in mijn ogen wel wat zekerheid.

Het risico op arbeidsongeschiktheid is groter dan de meeste medewerkers beseffen. Voor de meeste werknemers is het vermogen om in hun levensonderhoud te voorzien hun belangrijkste financiële bezit, en een langdurige arbeidsongeschiktheid kan verwoestend zijn. Werkgevers kunnen tegen dat risico beschermen door een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Als u arbeidsongeschikt wordt en tijd verliest op het werk, vervalt uw inkomstenbron. Naast gederfde inkomsten, ervaart u hoogstwaarschijnlijk een stijging van de medische kosten om uw invaliderende verwonding of ziekte te behandelen.

Bereken en vergelijk premie arbeidsongeschiktheidsverzekering online met AOVOnlineVergelijken.nl; u kunt de AOV ook online afsluiten. U kunt kiezen tussen persoonlijk of digitaal advies.

Ik zie nogal wat onderliggende angst voor het arbeidsongeschiktheidsrisico langskomen. Af en toe lijkt het wel een advertentiecampagne voor een verzekering. Zo zag ik ook nu weer als abonnee op dit forum een email binnenkomen voor een verzekeringsvergelijking.
Graag zou ik aan de discussie willen toevoegen: een bescherming van het risico is belangrijk. Maar of een particuliere AOV daar aan bijdraagt? Ik ken alleen mensen die nu juist in de moeilijkheden zitten. Logisch, een verzekering dekt alleen de schade als die klein genoeg is. Is het groter (zoals bij Arbeidsongeschiktheid), dan gaan ze eerst van alles uitzoeken en heb je geen dekking. Of ze zetten hun juridische dienst erop. Die geen enkele haast heeft, want ondertussen wordt niet uitgekeerd. Ik ken ook iemand die volledig gelijk kreeg, maar elke maand nu een 'voorlopige uitkering' krijgt. Het leeft best wel onzeker met zo'n periodieke cliffhanger. Nog wat: als je 60 bent, gooien ze je eruit, want je hoort dan bij een risicogroep. Verzekering? Ik geloof dat dit alleen maar veronzekert.
Het altrernatief: leg deze premie zelf opzij. Overkomt je wat, dan kun je al gauw een paar jaar zelf in leven blijven. Overkomt je niets, dan heb je ene riant pensioen.