Uurtarief, hoe bepaal je dat?

Abonneer

Hallo allemaal,

Ik ben net gestart als ondernemer. Ik heb nog geen opdracht. En ik heb ook nog geen offerte kunnen versturen. Maar dat moment gaat natuurlijk wel komen. Ik heb alleen nog geen uurtarief bepaald. Hoe doen jullie dat? Of hoe hebben jullie dat gedaan? Ik heb natuurlijk al wel gespiekt bij mijn collega concurrenten, maar daar zit best wel wat prijsverschil. Moet ik een gemiddelde pakken? Of er net onder gaan zitten. Onder het laagste uurtarief dat ik heb gevonden?

Goed dat je al naar concurrenten hebt gekeken. Hoe onderscheid jij je? Heb je meer te bieden dan de concurrent met het laagste uurtarief? Dan moet je daar niet onder gaan zitten. Je moet vragen wat je waard bent en waarmee je rond kan komen. Net onder het tarief van de goedkoopste concurrent gaan zitten is te ‘makkelijk’.

Hoewel Alex81 een punt heeft en je rond moet komen is het wel moeilijk om nog voordat je begint vast te stellen wat je waard bent. Waarop ga je dat baseren? Op je ervaring? Je bent nog maar net zzp’er. Een gemiddelde nemen kan, maar dat is tegelijkertijd ook erg nietszeggend. Want waar is het op gebaseerd? Waar zijn de prijzen van je concurrenten op gebaseerd?

Doe je hetzelfde als je concurrenten of heb je net iets meer te bieden? Je kan je tarief ook af laten hangen van de opdracht en ook van de opdrachtgever. Je hoeft het ook niet op je website te zetten. Je kan wel een indicatie geven, maar je kan ook vermelden dat iedereen vrijblijvend een offerte kan aanvragen. De ene opdracht vraagt meer van je dan een andere opdracht. Je moet voor jezelf en de opdrachtgever je uurtarief wel kunnen uitleggen. En dan lijkt me een antwoord als het is het gemiddelden van mijn concurrenten maar een matig antwoord.

Je kunt een grove schatting maken hoeveel uur per jaar je betaald kunt werken. Reken uit hoeveel dagen je vakantie hebt en bezig bent aan bijvoorbeeld boekhouding administratie en andere zaken waar je geen geld voor krijgt. Dan kun je voor jezelf een inkomen per week, dag en uur maken. Dat is je minimum uurtarief.

Probeer niet te laag in te zetten, je kunt altijd een lager uurtarief aanbieden als je bijvoorbeeld een groot project kunt aannemen. Maar ga echt niet te laag zitten. Goedkoop is niet altijd goed.

Let bij het bepalen van je uurtarief ook op de btw. Bereken deze door aan de opdrachtgever. Als je bijvoorbeeld een uurtarief van 100 euro wilt, is dit 100 euro exclusief btw. Je vraagt dan 121 euro inclusief btw aan de opdrachtgever.
Lees ook het interessante (maar niet altijd helemaal kloppende) artikel uit de Volkskrant over onder andere het niet doorberekenen van btw.

Bedenk je ook dat als je laag gaat zitten je nooit meer hoger kunt gaan met je uurtarief (bij dezelfde opdrachtgever natuurlijk). Misschien kun je in het begin met een lager uurtarief rondkomen, maar uiteindelijk red je het daar niet mee....