Accountantskosten

Abonneer

Ik heb al jaren een bedrijfje en al jaren dezelfde accountant. Mijn omzet en winst zijn ongeveer gelijk gebleven. Ik heb ook al jaren drie man personeel. Twee parttime en één fulltime. De laatste twee jaar zijn de accountantskosten enorm gestegen en ik vond ze al hoog. Ze staan niet meer in verhouding met de omzet van mijn onderneming vind ik. Het is me ook niet helemaal duidelijk waarom het zo hoog is. Ik heb het gevraagd, maar z’n uitleg is niet echt duidelijk.
Zijn deze kosten altijd zo hoog?

De kosten van de accountant worden niet berekend vanuit je omzet. Dus je hebt niks aan concrete bedragen van anderen. Het gaat om de opdracht die de accountant van jou krijgt. En de kosten zijn ook sterk afhankelijk van de staat waarin jij de administratie inlevert en of je misschien zelf al wat voorwerk verricht. Wat moet je accountant precies voor je doen? Waar bestaat zijn werk uit?

Wel raar dat de accountant niet duidelijk kan uitleggen waarom de prijs verhoogt is. Hij is jouw accountant, jij bent de klant. Dus vraag het nog eens, net zolang totdat het voor jou duidelijk is. Je wil toch weten waar je geld heen gaat?

Ok thanx! Ik ga het navragen, ben zowiezo niet zo tevreden met de accoutant.

Ik heb het idee uit je verhaal (je zegt bedrijfje) dat je een eenmanszaak hebt. Waarom heb je dan eigenlijk een accountant? Je hebt aan een boekhouder dan toch ook genoeg? En is goedkoper dan een accountant.

Waarom is een accountant goedkoper dan een boekhouder? Wat is het preciese verschil?

Een accountant is een beschermd beroep. Je moet een opleiding (HBO of Universiteit) hebben gedaan om jezelf accountant te mogen noemen. Boekhouder kan in principe iedereen worden. Je kunt een bedrijfje beginnen als boekhouder.
Een accountant heb je nodig als je een bv hebt. Hij controleert je cijfers en zorgt dat je jaarrekening wordt opgesteld. Die moet je bij de KvK deponeren.

Als je geen bv hebt, maar een eenmanszaak heb je aan een goeie boekhouder meestal genoeg. Met nadruk op goeie, want zoals ik al zei kan iedereen boekhouder worden. Je moet er een hebben die de belastingvoordelen kent en geld voor jou kan verdienen.

Een boekhouder is dus goedkoper dan een accountant en als je een kleine onderneming hebt meestal goed genoeg.

Sterker nog: als je een (heel) klein bedrijfje hebt kun je prima zonder boekhouder. Als je binnen de zelftandigen- en startersaftrek blijft en gebruik maakt van de KOR heb je vaak al een heel eind je fiscale (voor de startende/kleine) ondernemer wel gehad.

Goedemiddag Koelau12,

Ik ben benieuwd of de vraag met betrekking tot de accountantskosten al is opgelost? Ik ben zelf accountant en wil gerust eens uitleg geven wat er allemaal gedaan moet worden en hoeveel uur dit kost en wat dan de uiteindelijke kosten daarvan zijn. Aan de hand daarvan kunnen we kijken of de tariefsverhoging wel redelijk is. Neem gerust eens contact op via: richard.overweg@ambitions.nu

Groet,
Richard Overweg