Beginnende zzp'er - belasting?

Abonneer

Beste ondernemers,

Op dit moment ben ik me aan het oriënteren om zzp'er te worden. Ik verdrink alleen in de informatie omtrent belastingen en kwijtscheldingen. Wellicht is er hier iemand die voor mij verheldering kan bieden. De situatie is als volgt:

Naast mijn studie start ik een klein bedrijf dat diensten verstrekt (onderwijsgerelateerde diensten). Ik doe het naast mijn studie, dus ik kom helaas niet aan de 1250 uren die nodig is voor bepaalde aftrekken. Ik vermoed dat ik zo een €3000,00 ga verdienen per jaar, maar wellicht gaat het goed lopen en wordt het €5000,00.
Hoe zit het met belastingen? Ik ben 21, doe dit werk naast mijn studie en werk zo een 10/15 uur per week. Is het mogelijk om onder de kleine ondernemingsregeling te vallen? Kan ik ontheffing krijgen voor administratie? Wie kan me helpen? Waar heb ik recht op? Waar moet ik rekening mee houden?

Hopelijk mag ik deze vragen hier stellen en kan iemand me helpen. Alvast bedankt!

Groeten,

Je mag tot € 13.989,13 bijverdienen als student in 2016. Daarboven heb je geen recht meer op studiefinanciering. Maar jij zal waarschijnlijk dus niet aan deze 13.000 komen (je zegt max. 5000).

Als je trouwens in je afstudeerjaar een bedrijf start hoef je je winst niet mee te tellen bij je bijverdiensten. Dan mag je dus nog meer dan die € 13.989,13 bijverdienen.

As je niet aan het urencriterium van 1225 uur komt heb je geen recht op zelfstandigenaftrek en startersaftrek, maar wel op MKB-vrijstelling.

Bovendien mag je btw terugvragen en val je (als je inderdaad maar maximaal 5000 euro verdient) onder de kleineondernemersregeling. Deze geef je aan als je btw-aangifte doet.

Ontheffing voor administratie durf ik niet te zeggen, je kunt dit het beste even navragen bij de Belastingdienst.

Hopelijk is het een beetje duidelijk, succes!