Startersregeling & van eenmanszaak naar VOF

Abonneer

Sinds november ben ik samen met mijn 'compagnon' bezig met het voeren van diverse gesprekken omtrent het starten van een eigen bedrijf. We hebben een heel leuk en goed idee (horen we van mensen), maar we zijn nu nog bezig om een goed verdienmodel neer te zetten en financiering voor het bedrijf binnen te halen. Ik heb momenteel een baan voor 24 uur per week, alleen mijn derde contract loopt per 1 juli af en wordt niet verlengd. Ondertussen heb ik ook al een opdracht gedaan voor een eerste klant vanuit het eigen bedrijfje, die ik nu graag een factuur wil sturen. Ook heb ik al een logo en website voor ons bedrijfje gemaakt. We staan echter nog niet ingeschreven. Ik zou graag advies van jullie krijgen over het volgende.

- Ik zou mij nu al in kunnen schrijven met een eenmanszaak die ik dan later naar een VOF omzet (met compagnon erbij), zodra de subsidies binnen zijn. Dan kan ik in ieder geval die klant vast een factuur sturen en wellicht ook al beginnen aan andere kleine opdrachten. Ik zou echter ook kunnen wachten tot 1 juli, dan in de WW gaan en starten middels de startersregeling. Ik heb echter al een website, logo e.d., kan je dan nog gebruik maken van de startersregeling of keurt UWV dit af? Eventueel website tijdelijk uit de lucht halen?

- Stel dat ik wacht tot 1 juli, kan gebruik maken van de startersregeling en we willen na 3 maanden over gaan naar de VOF, vervalt dan de startersregeling en mijn recht op WW?

- Stel dat ik nu al start met mijn eenmanszaak, heb ik dan recht op een deel van het WW vanaf 1 juli, als mijn huidige baan weg valt?

Hopelijk weten jullie meer!

Het omzetten van een eenmanszaak naar vof is niet zo moeilijk. dus dat kan je zeker doen. Maar je bent bang de startersregeling van het UWV mis te lopen. Maar je hoeft je nu niet in te schrijven. Je mag naast je werk bijverdienen. Dit geef je bij belasting op andere inkomsten uit arbeid.

Je zou dus (als je niet te veel bijverdient) kunnen wachten tot 1 juli.
Je zegt dat je al een website hebt, maar je bent nog niet ingeschreven. Je kan deze dus niet als investeringen zetten op je bedrijf. Heb je het logo en website zelf gemaakt?

Als je nog wel veel investeringen nog gaat doen, kun je je beter wel alvast inschrijven als eenmanszaak om zo gebruik te maken van fiscale regelingen.

Website uit de lucht nemen is trouwens sowieso niet slim/ niet nodig.

Bedankt voor je reactie! Ik heb het logo en de website zelf gemaakt, dus dit heeft mijn vrijwel geen geld gekost, op de domeinnaam en hosting na. Het probleem is echter dat ik nu een factuur wil sturen naar een bedrijf waar ik een opdracht voor heb gedaan (website gemaakt). Hoe kan ik dit doen als ik nog niet ben ingeschreven? Ik neem aan dat ik voor een factuur o.a. een KVK nummer nodig heb..

Ik heb ooit ergens gelezen dat je nog geen voorbereidende werkzaamheden gedaan mag hebben, wil je aanspraak kunnen maken op de startersregeling. Weet iemand hoe streng ze hierin zijn?

Hi Noor,

Ik zou je website niet uit de lucht halen omdat dit nu om een eenmalige freelance opdracht gaat. Voor de Belastingdienst ben je dan nog geen ondernemer en zodoende ook niet btw-plichtig. Je stuurt de klant dan gewoon een factuur zonder btw.

Wanneer je meerdere klanten krijgt ben je verplicht om je in te schrijven bij de Belastingdienst. Dan factureer je inclusief btw.

Ik kan me ook voorstellen dat je eerste klant een factuur incl. btw wilt hebben omdat hij dan ook de btw kan terugvragen. Dit moet je afstemmen.