Ondernemer voor btw maar niet voor inkomstenbelast

Abonneer

Ik ben begin afgelopen jaar begonnen met een eenmanszaak. Ik heb dat jaar 6 klanten gehad en enkele duizenden euros verdient. BTW aangiften gedaan, maar nu zie ik dat de inkomstenbelasting een heel ander verhaal is. Ik gebruik e-boekhouden. Dit werk doe ik naast mijn studie en verwacht dit jaar door studie werkzaamheden geen serieuze inkomen te krijgen. Ben ik dan ondernemer voor de inkomstenbelasting? Hoe kan ik dit checken?

Als ik de uitleg van belastingdienst.nl lees denk ik van niet, maar ik zou dit graag zeker weten.
link belastingdienst

Ken je toevallig een boekhouder of accountant die je even kan helpen? De criteria van de Belastingdienst zijn niet zo duidelijk en scherp helaas. Ik vind je een twijfelgeval, ik denk dat je wel een ondernemer voor de Inkomstenbelasting bent, maar heb er zelf niet genoeg verstand van....

Dag Luot,

Voor de BTW zijn inderdaad andere criteria van belang en ben je eigelijk al heel snel belastingplichtig.

Voor de inkomstenbelasting worden meer eisen gesteld. Op basis van jouw bericht zie ik jou al resultaatgenieter (resultaat uit overige werkzaamheden). Ook met je opmerking " serieus geen inkomen" maakt het dat je geen ondernemer bent.

Op zich is dit ook niet erg en kan juist in je voordeel spelen voor wat betreft de startersfaciliteit die je 3 jaar kunt claimen wanneer je nog geen 5 jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Hopelijk kan je hier iets mee!