Deel dit nieuws

Wiebes: Meerderheid zzp’ers kan gewoon zelfstandig blijven

7 september 2016  

Overeenkomst beoordelen door Belastingdienst

Volgens staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gaan er veel spookverhalen rond over de wet DBA. Deze wet, die de VAR sinds 1 mei vervangt, houdt in dat opdrachtgevers en zzp’ers via modelovereenkomsten hun arbeidsrelatie kunnen bepalen.

Achterstand

Opdrachtgevers en zelfstandigen kunnen hun overeenkomsten laten beoordelen door de Belastingdienst. Als een overeenkomst wordt goedgekeurd en beide partijen houden zich aan de afspraken is er geen onzekerheid over de relatie tussen de opdrachtgever en zzp’er. De Belastingdienst heeft op dit moment nog veel overeenkomsten niet beoordeeld. Wiebes geeft aan dat hij deze achterstand zelf heeft veroorzaakt. “Het komt doordat ik de Belastingdienst heb opgedragen om in de meewerkstand te gaan en met ondernemers samen te werken aan iets wat aan de wet voldoet”, zo zei hij dinsdag in de Tweede Kamer.

De Belastingdienst doet er nu zo’n 11 weken over om een overeenkomst te beoordelen, terwijl eerst werd toegezegd dat dit maar 6 weken zou duren.

“Trek de wet in”

Wiebes reageerde dinsdag in de Tweede Kamer op vragen van Kamerlid Steven van Weyenberg (D66). Volgens Van Weyenberg is het “hoogste tijd om de wet in te trekken”. Maar Wiebes is dit niet van plan. Zo zegt de staatssecretaris: “We zijn bij de implementatie op de helft. Maar verreweg de meeste zzp'ers kunnen dat blijven en daarvan hebben de meeste ook helemaal geen modelovereenkomst nodig. Voor wie dat wel nodig heeft is er inmiddels een vrijwel dekkend stelsel van sectorovereenkomsten, 10 algemene en straks ook 60 voor specifieke sectoren. Maar er doen nog altijd spookverhalen de ronde die we hard bestrijden.”

Volgende week rapport

Volgende week komt Wiebes met een rapport over de Wet DBA. Tot 1 mei 2017 geldt de overgangsperiode. Voor die tijd hoopt Wiebes voor iedere zelfstandige ondernemer zekerheid te hebben.

Maar Wiebes geeft ook aan dat niet alle opdrachtgevers en zzp’ers tevreden kunnen zijn met de wet. “Dat leidt in een beperkt aantal gevallen tot verdriet bij dingen die heel erg lijken op een dienstverband. Maar in veel sectoren is de rust weergekeerd. Er melden zich nog iedere maand 8000 nieuwe zzp’ers.”

Terug naar overzicht

Bericht: De overheid vindt dat ze werk maakt van minder regels en minder bureaucratie.<br>Nou heeft Wiebes een wet aangenomen waarmee de bureaucratie niet te overzien is.<br>Een echte zzp-er werkt met verschillende klanten, verschillende opdrachten, verschillende plaatsen. Dat kan de belastingdienst terug zien in de administratie.<br>Hij of zij heeft bewust de keuze gemaakt om vrijheid te creëren in het aannemen van het werk. Dat legt de zzp-er vast in een freelance overeenkomst.<br>Heel die hetze en oorverdovende onrust in zzp-lands nu ligt alleen aan de geldingsdrang van Wiebe. De wet moet van de baan. Nu staan er bedrijven op die hier weer veel geld aan gaan verdienen door bv-s op te richten waarvan de zzp-er deel uit moet gaan maken! Belachelijk, want dan wordt het nog lastiger om het hoofd boven water te houden.<br>Wiebe, handen af van de zzp-er. Als ik die keuze maak is dat mijn keuze, ik draag zelf belasting en premies af, betaal mijn btw en zorg voor mijn eigen oude dag en ziektegeld. Dat is zzp, en als iemand daar niet voor kiest moet ie in dienst gaan of voor een uitzendburo gaan werken.

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 09/07/2016 13:54:24

Bericht: Zelden zo eens geweest met iemand!

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 09/08/2016 10:04:05

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws