Deel dit nieuws

Grote zorg om arbeidsmarkt

15 september 2016  

Zorgen om arbeidsmarkt

Gistermiddag was er hoorzitting in de Tweede Kamer over de ontwikkeling van lonen in Nederland. Experts, werkgevers en vakbonden konden hun mening geven over werknemers, flexwerkers en zzp’ers. De bezorgdheid over de arbeidsmarkt is groot. Er zijn te veel mensen met een onzeker dienstverband (flexwerk of zzp) én de beloningen zijn te laag, zo was de conclusie.

Zzp’ers verdienen minder dan werknemers

Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank blijkt dat er steeds meer zelfstandige ondernemers bijkomen, maar gezamenlijk steeds minder verdienen. Zzp’ers verdienen gemiddeld ook minder dan hun collega’s in vaste loondienst.

Meer mensen in vaste dienst

In 2013 waren er al zorgen om de toename van flexwerk en zzp. Werkgevers, vakbonden en het kabinet maakte toen afspraken over werk en loon. Hieruit kwam de Wet werk en zekerheid, waarmee het aantal mensen in vaste dienst juist moest toenemen.

Betere inkomstenverdeling

Meer mensen in vaste dienst is dus duidelijk niet gelukt. De experts die gisteren spraken in de Tweede Kamer vinden dat bedrijven te veel verdienen en werkenden juist te weinig. Deze verhouding moet rechter worden getrokken. Het gemiddelde inkomen van een zzp’er daalde tussen 2007 en 2014 van 45.000 naar 34.000. Veel zzp’ers redden het nu alleen doordat ze gebruik kunnen maken van de zelfstandigenaftrek. 

Terug naar overzicht

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws