Deel dit nieuws

Ondernemers ondervinden minder belemmeringen

26 september 2016  

Ruim de helft van de ondernemers gaf aan het begin van het derde kwartaal aan geen belemmeringen meer te ondervinden. Gemelde belemmeringen voor bedrijfsvoering zijn onder andere het tekort aan arbeidskrachten, onvoldoende vraag en financiële belemmeringen.

Onvoldoende vraag

1 op de 7 ondernemers geeft aan dat de onvoldoende vraag naar zijn producten of diensten een belemmering is. Dit aantal is sinds het meten van het consumentenvertrouwen (2008) nog nooit zo laag geweest. In 2009 had 1 op 3 ondernemers te maken met onvoldoende vraag.

Financiële belemmeringen

Financiële belemmeringen spelen ook een steeds kleinere rol. Nu vindt 8 procent van de ondernemers dat financiële zaken zijn bedrijf belemmeren in tegenstelling tot 14 procent in 2012.

Tekort aan arbeidskrachten

Ondanks dat het aantal belemmeringen is afgenomen, neemt het tekort aan arbeidskrachten toe. In de sector informatie en communicatie geeft 17 procent van de ondernemers aan dat er een tekort is aan gekwalificeerd personeel.

Het aantal ondernemers dat verwacht zijn personeelssterkte te gaan uitbreiden was nog niet eerder zo hoog. Dit loopt samen met het oplopen van het aantal vacatures. Op de helft van 2016 staan er 155 duizend vacatures open. Dit zijn er nog wel 100 duizend onder het record van 2008.

Bron: CBS

Terug naar overzicht

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws