Deel dit nieuws

Nieuw pensioenstelsel gaat langer duren

5 april 2018  

Er is nog geen akkoord tussen werkgevers en werknemers over een nieuw pensioenstelsel. Daarmee blijft een verplicht zzp-pensioen ook voorlopig uit.

Vertegenwoordigers van werkgevers, vakbonden en pensioenen praten In de Sociaal-Economische Raad (SER) al 5 jaar over een nieuw pensioenstelsel. Omdat iedereen steeds ouder wordt en er steeds meer mensen als zzp’er aan de slag gaan is er in de toekomst minder pensioen te verdelen. Dit betekent dat ouderen in de toekomst minder pensioen krijgen,  de pensioenpremies omhoog moeten, of dat er andere oplossingen moeten worden bedacht.

SER

Eigenlijk zou er voor 1 april een akkoord in de SER moeten zijn, maar dit is niet gelukt. Er zijn wel enkele plannen, maar daar is nog niet iedereen het over eens. Zo is er gesproken over individuele pensioenen. Nu is het nog zo dat iedere werknemer pensioenpremie betaalt  dat wordt verdeeld onder alle mensen in dat pensioen. Bij individuele pensioenen gaat een werknemer voor zichzelf sparen. Dit zou betekenen dat de ene werknemer binnen hetzelfde pensioen uiteindelijk meer kan overhouden dan de ander. Het kan dus minder eerlijk worden hierdoor.

Zzp-pensioen

Ook is er gesproken over een eventueel verplicht pensioen voor zzp’ers. Nu hoeven ondernemers niet verplicht te sparen of te beleggen voor hun oude dag. Dit zou kunnen betekenen dat ze helemaal geen geld meer hebben tegen de tijd dat ze met pensioen gaan. Dit is echter de vrijheid die een zzp’er heeft. Als ondernemer kies je namelijk juist voor de vrijheid om je eigen klanten te kiezen, je eigen werk in te delen én te bepalen wat je met je geld doet.

Meer tijd

Minister Koolmees van Sociale Zaken gaf gisteren in een brief aan de Tweede Kamer aan dat de SER meer tijd krijgt om afspreken te maken over een nieuw pensioenstelsel voor Nederland. De minister heeft geen nieuwe deadline gesteld, maar hoopt dat er op korte termijn een advies komt.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Meer zzp'ers positief over hun financiën
Aantal gepensioneerden stijgt steeds minder hard
Pensioenakkoord? Verplichte AOV voor zzp'ers
Pensioenfonds Zorg en Welzijn wil proef met verplicht zzp-pensioen
Mannen bouwen meer pensioen op dan vrouwen
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws