Deel dit nieuws

Toch geen nieuw pensioenstelsel

22 november 2018  

Vorige week leek het allemaal in kannen en kruiken, maar nu is er toch geen pensioenakkoord. Er komt dus voorlopig geen nieuw pensioenstelsel. Wat gaat er nu gebeuren?

Er wordt al jaren onderhandeld over een nieuw pensioenstelsel in Nederland. De belangrijkste punten zijn de AOW-leeftijd en hoe er pensioen opgebouwd wordt.

AOW-leeftijd

Vroeger werden mensen gemiddeld niet zo oud. Dus hoefde er ook gemiddeld niet zo veel pensioen opgebouwd te worden. Maar nu mensen steeds ouder worden, kun je 3 dingen doen. Je kunt de pensioenpremies omhoog doen, minder pensioen uitbetalen of de AOW-leeftijd omhoog brengen.

De AOW-leeftijd is nu 66 jaar en gaat waarschijnlijk langzaam omhoog naar 67 jaar en 3 maanden in 2022. Maar de vakbonden (waaronder de vakbond FNV) wil dat deze juist omlaag gaat, terwijl het kabinet deze sneller naar 67 jaar wil. Het kabinet wilde deze eis wel loslaten de afgelopen weken, maar de FNV wil hier toch harde afspraken over maken.

Ander premiestelsel

Het andere punt waar over onderhandeld wordt is een andere manier van premie betalen. Nu is het zo dat iedereen evenveel premie betaalt. Of je nu net begonnen bent op de arbeidsmarkt, of bijna met pensioen gaat, de premie is hetzelfde. Dit was vroeger nog wel eerlijk, omdat veel mensen heel lang bij dezelfde werkgever werkte en dus tientallen jaren pensioenpremie betaalde. Omdat bijna iedereen dat deed, was er altijd genoeg pensioen om uit te keren.

Maar nu werken mensen niet heel lang voor dezelfde werkgever en beginnen veel mensen een eigen bedrijf. Zo ontstaat er een scheef pensioenstelsel. Het kabinet wil dat er een flexibeler pensioen komt. Dat je als jongere werknemer bijvoorbeeld minder premie hoeft in te leggen, of dat je het zelf meer kunt bepalen. Als je meer premie inlegt, kun je later ook meer pensioen krijgen.

De stekker eruit

Afgelopen dinsdag ging de stekker uit de pensioenonderhandelingen, terwijl het er vorige week nog zo goed uitzag. Er komt dus voorlopig geen nieuw pensioenstelsel. Dit betekent dat de komende jaren de pensioenfondsen in de problemen kunnen komen. Dit zou kunnen betekenen dat de pensioenen iets naar beneden gaan. Als je nu dus met pensioen bent, zou het kunnen zijn dat je in de toekomst minder pensioen per maand krijgt. Even afwachten dus wat er gaat gebeuren. Gaat het kabinet nu zelf bijvoorbeeld de AOW-leeftijd verhogen, of een ander premiestelsel invoeren? Of Gaan de partijen toch weer om de tafel om om een nieuw pensioenstelsel te maken. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Pensioenakkoord? Verplichte AOV voor zzp'ers
Pensioenfonds Zorg en Welzijn wil proef met verplicht zzp-pensioen
Mannen bouwen meer pensioen op dan vrouwen
Zelfstandigen Bouw in hoger beroep tegen verplicht pensioen
Pensioen blijft verplicht voor zzp-schilders
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws