Deel dit nieuws

Te kort aan personeel leidt tot hogere lonen

17 augustus 2021  

Bijna alle bedrijfstakken zijn inmiddels weer volledig open. Dat is goed nieuws maar zorgt aan de andere kant meteen voor een probleem. In bepaalde branches zoals de horeca is namelijk te weinig personeel te vinden. Veel mensen zijn tijdens de crisis ontslagen of kregen geen contactverlenging en zijn daardoor ergens anders gaan werken.

Vooral de tekorten aan personeel in bijvoorbeeld de horeca leidt tot hogere lonen blijkt uit onderzoek. Werkgevers zijn in die branche vaker genegen meer salaris te bieden, ze doen er alles aan om personeel te vinden.

Ook in de cao-lonen is al een eerste voorzichtige stijging te zien. In juli werden er twintig nieuwe cao's afgesloten. Gemiddeld liggen de loonafspraken in die cao’s 2,3 procent hoger dan vorig jaar juli, blijkt uit de cijfers van werkgeversorganisatie AWVN. De hoogste stijging in een jaar!

Ook dit wordt vooral veroorzaakt door de krapte op de arbeidsmarkt volgens een woordvoerder van de AWVN. De tekorten maken de onderhandelingspositie van werknemers steviger bij cao-onderhandelingen. Toch zijn de loonsverhogingen in cao's die nu worden afgesloten nog altijd lager dan voor de coronacrisis.

Bron: NOS

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Weinig vakantiegeld voor zzp’ers
Zzp’ers meer tevreden over werk dan werknemers
Zzp’er vindt moeilijk balans tussen werk en privé
Arbeidsgehandicapten werken vaker als zzp’er
Win een leven lang gratis boekhouden!
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws