Deel dit nieuws

“Zzp’ers bieden zich te goedkoop aan”

25 juli 2016  

Kleine stijging loonkosten

In 2015 zijn de loonkosten met maar 0,6% gestegen. Dit is de laagste stijging sinds 1996. Het gaat hier om de gemiddelde loonkosten per gewerkt uur. In sommige branches is het cijfer zelfs gedaald, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Verschillen per branche

De gemiddelde loonkosten per uur zijn het hoogst in de financiële sector (€ 55,-) en het laagst in de horeca (€ 18,-). Dit komt vooral omdat er veel hoogopgeleiden in de financiële sector werken en dat de gemiddelde leeftijd een stuk hoger ligt. Lager opgeleiden en jongeren verdienen gemiddeld minder. De gemiddelde loonkosten waren in 2015 € 33,-.

Verjonging zorgt voor lagere loonkosten

Oudere werknemers verdienen meer dan jongeren. Als er meer jongeren worden aangenomen daalt de gemiddelde loonkosten per uur. Dit gebeurde vooral in de financiële sector, waar veel oudere werknemers vertrekken en jongeren worden aangenomen. De loonkosten bij financiële instellingen daalde hierdoor met 2,2%. In de zorg en de communicatiebranche stegen de loonkosten juist, met 2,6% en 2,9%.

Lage uurtarieven zzp’ers

Volgens de vakbonden FNV en CNV zorgt ook de flexibilisering van de arbeidsmarkt voor lagere loonkosten. Illegaal uitzendwerk en zzp´ers die lage uurtarieven hanteren zorgen voor lagere werkgeverspremies. “Dit is meer dan zorgwekkend. Werkgevers ondergraven de koopkracht en het economisch herstel en jagen elkaar op in een neerwaartse spiraal”, zegt Mariëtte Patijn (FNV).

Onverzekerde zzp’ers

Zzp’ers werken volgens Maurice Limmen (voorzitter CNV) vaak onverzekerd om zo de kosten laag te houden. “We moeten niet doen alsof deze trend een natuurwet is. Daar kunnen we best iets aan doen.” Limmen vindt dat deze zzp’ers zich te goedkoop moeten aanbieden, omdat ze anders de concurrentiestrijd verliezen.

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als oplossing geeft Maurice Limmen een bodemprijs voor werk, bijvoorbeeld door een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Limmen wil ook dat de overheid harder gaat optreden tegen uitzendbureaus en payrollbedrijven, die via bepaalde constructies sociale premies ontduiken. 

Terug naar overzicht

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws