Deel dit nieuws

Prijzen voor het eerst sinds 1987 gedaald

4 augustus 2016  

Prijzen voor het eerst sinds 1987 gedaald

De prijzen van goederen en diensten zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek afgelopen maand gedaald. Het is voor het eerst sinds 1987 dat in Nederland de prijzen dalen. De laatste keer dat de kosten van levensonderhoud daalde was in december 1987.

Huur, benzine en vakanties

Vooral de prijs van levensmiddelen, benzine en vakanties nam af. De huren stegen wel, maar minder dan andere jaren. Vorig jaar steeg de huur in juli nog met 2,4%, afgelopen maand was dit 1,7%. Daar staat wel tegenover dat de uitverkoop van kleding relatief lager was dan andere jaren. De prijzen van kleding namen dus minder af dan normaal.

Inflatie

Het cijfer dat prijsstijging aangeeft noemen we inflatie. Het gaat om de prijzen van levensonderhoud, dus eten, drinken, brandstof, huur, elektriciteit etc. De inflatie was dus sinds 1987 altijd boven de 0%. Het hoogtepunt van de afgelopen 5 jaar was in 2013 toen deze boven de 3% uitkwam.

Prijsdaling

Nu de prijzen dalen is er sprake van negatieve inflatie. Als deze blijven dalen, heet dat deflatie. Dit kan slecht zijn voor economie. In een gezonde economie stijgen de prijzen altijd een beetje en is er dus een kleine inflatie.

Terug naar overzicht

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws