Deel dit nieuws

D66: Meer vaste contracten, minder zzp’ers

22 augustus 2016  

Meer vaste contracten, minder zzp

Afgelopen vrijdag presenteerde D66 in De Telegraaf een plan om werkgevers te stimuleren meer werknemers in vaste dienst te nemen. Dit wil de partij onder andere doen door het ontslagrecht soepeler te maken.

Half miljoen minder vaste banen

De afgelopen 10 jaar daalde het aantal vaste banen af met half miljoen en kwamen er ruim een miljoen tijdelijke en flexbanen bij. Partijen hebben verschillend gereageerd op de plannen van D66-leider Alexander Pechtold. PvdA is blij met de plannen, CDA en SP niet.

PvdA-Kamerlid Vermeij is positief verrast. “Ik zie bij D66 een verandering in toon. Van allemaal happy als zzp’er werken vanuit een hippe koffiebar naar het herwaarderen van het vaste contract. Dat vind ik goed.”

De PvdA ziet echter geen oplossing in het versoepelen van het ontslagrecht. “Daarin hebben we net stappen in gezet. Er wordt gedaan alsof Nederlandse werkgevers nooit van vaste werknemers afkomen, maar dat klopt niet.”

Doorbetalen bij ziekte

Vermeij (PvdA) geeft ook aan dat niet alleen het ontslagrecht, maar ook het doorbetalen bij ziekte nog een probleem is. Veel werkgevers durven werknemers geen vast dienstverband te geven, omdat zij hun vast personeel bij ziekte twee jaar lang moeten doorbetalen. Ook CDA-Kamerlid Heerma vindt dat er iets gedaan moet worden aan de wet over doorbetalen bij ziekte. “De problemen op de arbeidsmarkt zijn groot. Pechtold constateert dat terecht. Maar zolang er niets wordt gedaan aan de loondoorbetaling bij ziekte en de positie van zzp’ers zullen die problemen niet echt worden opgelost.”

SP: Andere voorstellen

SP-Kamerlid Ulenbelt is het niet eens met de plannen van Pechtold: “D66 zegt altijd: ontslaan makkelijker maken, vaste contracten onzekerder en flexcontracten ietsjes minder flexibel. Als Pechtold enthousiast is over vaste contracten is dat mooi, maar dan moet hij met andere voorstellen komen.”

 

Terug naar overzicht

Bericht: Hoe groot is mijn motivatie nog om op D66 te stemmen als ik afhankelijk ben van inkomsten van mijn echtgenote die momenteel een VAST arbeidscontract heeft?

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 02/28/2017 07:30:14

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws