Deel dit blog
ZZP-Forum

Benut je jaarruimte dit jaar nog!

14 december 2017   2225 keer gelezen  Fiscaal, Pensioen

Jaarruimte

Uit onderzoek van GFK blijkt dat ruim twee derde van de zzp’ers niet weet wat een jaarruimte is, laat staan dat zij weten wat de mogelijkheden zijn.

De jaarruimte is een bedrag wat je mag reserveren voor extra pensioenopbouw en dat brengt extra voordelen met zich mee ten opzichte van ‘gewoon’ sparen. Je legt namelijk in vanuit je bruto inkomen.

Dat betekent dat je, wanneer je later met pensioen gaat, minder belasting hoeft te betalen. Daarnaast betaal je nu geen vermogensbelasting over je pensioenvermogen. Twee vliegen in één klap dus. Je moet wel even de tijd nemen om het een en ander uit te zoeken en je door de cijfertjes heen bijten.

Hoe werkt het?

Het benutten van de jaarruimte kan helaas niet oneindig. Op basis van jouw jaar-en reserveringsruimte wordt bepaald wat het maximum is. Het berekenen hiervan is niet heel gemakkelijk en daarom leggen wij het je graag uit.

Jaarruimte

De jaarruimte wordt berekend aan de hand van jouw inkomen van vorig jaar en het percentage van de zogenaamde premiegrondslag. Dit is het bruto-inkomen min de AOW-franchise voor lijfrente.

De AOW-franchise is het deel van jouw inkomen waarover je géén pensioen mag opbouwen, omdat ervan uit wordt gegaan dat je AOW ontvangt. In 2017 is de AOW-franchise € 12.032. Het inkomen boven dit bedrag mag je voor 13,8% opzijzetten.

Wanneer je bijvoorbeeld vorig jaar een bruto-inkomen had van € 50.000 dan is jouw jaarruimte dit jaar € 5.240 ((€ 50.000 – € 12.032)*13,8 %). Dit bedrag mag je aftrekken bij de inkomstenbelasting, zodat je dus minder belasting hoeft te betalen.

Berekening

Heb je dit jaar ook voor een werkgever gewerkt dan moet je ook nog rekening houden met de zogenaamde factor A. Dit is het pensioen dat je bij de werkgever hebt opgebouwd.

Wanneer je de afgelopen zeven jaar in loondienst pensioen hebt opgebouwd óf gebruik hebt gemaakt van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) moet je in de berekening ook een correctie doen. Dit is de zogenaamde factor F.

De uiteindelijke berekening van de jaarruimte ziet er dan als volgt uit:

13*8 % * (Bruto inkomen/winst uit onderneming – AOW-franchise) – (6,5 *A) – F

Reserveringsruimte

En om het nog ingewikkelder te maken, is er ook nog zoiets als een reserveringsruimte. Heb je de afgelopen 7 jaar je jaarruimte niet benut? Dan kun je dat nu nog doen! Je reserveringsruimte in 2017 bestaat uit de jaarruimtes van 2010 tot en met 2016. Heb je in 2017 zowel een jaarruimte als een reserveringsruimte? Gebruik dan eerst de reserveringsruimte, zodat je de jaarruimte van 2017 later nog kan benutten!

Deze reserveringsruimte kent wel een maximum. Je reserveringsruimte mag namelijk niet meer zijn dan 17% van je totale inkomen en totaal niet meer bedragen dan € 7.110 in 2017.

Let er wel op dat de percentages en de bedragen vaak per jaar verschillen. Zo was het maximale bedrag voor de reserveringsruimte in 2016 €  7.088.

Mocht je dus zeker willen weten dat het allemaal klopt, gebruik dan een van de rekentools om jouw jaarruimte te berekenen of vraag het aan je boekhouder.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Meld je vandaag nog aan voor de KOR
Wat betekent aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers?
Liquiditeit, wat is het?
Hoe doe je btw-aangifte? (video)
Prinsjesdag, wat verandert er voor jou?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog