Deel dit blog
ZZP-Forum

Prinsjesdag, wat verandert er voor jou?

18 september 2020   866 keer gelezen  Ondernemen, Fiscaal, Economie

 

Prinsjesdag, wat verandert er voor jou?

Geen gouden koets, geen oranje supporters, geen stoet, Koning Willem-Alexander in de Grote Kerk in plaats van in de Ridderzaal, Prinsjesdag was dit jaar anders dan we gewend zijn. Er zijn veel verschillen als we kijken naar de afgelopen jaren, maar wat zijn de verschillen voor jou als zelfstandige? Wij zetten de belangrijkste punten op een rijtje.

Inkomstenbelasting omlaag
Laten we beginnen met goed nieuws, de winstbelasting gaat omlaag, jeej! Dit betekent dat als je minder dan €68.507 winst hebt gemaakt, je nog maar 37.10% belasting hoeft te betalen in plaats van 37.45%. Dit kan wel een paar honderd euro aan belasting schelen. En ik hoor je denken, dat wil ik! Logisch, want met dit geld heb je ruimte voor nieuwe dingen in je bedrijf. Heb je meer winst gemaakt dan €68.507? Dan ben je lekker bezig! Maar helaas blijft het belastingpercentage vanaf dat bedrag hetzelfde.

Ook wordt de algemene heffingskorting en de arbeidskorting verhoogd. Dat is fijn, want je gaat dus minder belasting betalen. Wie wil dat nou niet? Let wel op, je krijgt arbeidskorting op basis van je salaris. Dus verdien jij veel geld, dan krijg je minder korting dan iemand die niet zo veel verdient. 

Zelfstandigenaftrek omlaag
Wat is dit ook alweer? Zelfstandigenaftrek is een aftrekpost. Met deze aftrekpost hoef jij als ondernemer minder belasting te betalen. Zo betaal je over de eerste €7030 van je winst geen belasting. Vanaf volgend jaar  gaat dit bedrag in stappen verlaagd worden naar €3240. Dit bedrag wordt in 2036 bereikt.. . Dat duurt dus nog even, maar het belastingvoordeel wordt dus helaas steeds minder. In 2021 ligt het belastingvrije bedrag op €6670.

Vennootschapsbelasting
Dit is de belasting die jij moet betalen over je winst, als je bijvoorbeeld een bv hebt. Vanaf 2021 gaat de vennootschapsbelasting veranderen. Het laagste tarief gaat omlaag van 16,5% naar 15%. Hoe ziet dat er dan uit? Ook wordt de laagste schijf verruimd. Dit betekent dat je tot aan een winst van 245 duizend euro maar 15% belasting betaalt. Dit jaar is dit nog tot €200.000. In 2022 gaat dit tarief zelfs naar €395.000!

Corona
Hopelijk heb je er niet al te veel last van gehad, maar heb je de afgelopen tijd subsidies ontvangen door de coronacrisis, dan is er goed nieuws. Je hoeft namelijk geen belasting te betalen over deze subsidies, fijn hè! Dat scheelt weer in je portemonnee. Ook hebben de coronasubsidies geen invloed op je toeslagen. Dus ontvang jij huur- of zorgtoeslag, hoef je je geen zorgen te maken.

Wat nog meer?
Ben jij van plan om een investering te gaan doen? Doe het dan! De overheid blijft dit stimuleren. Dit gaan zij doen door een nieuwe investeringskorting in het leven te roepen,: BIK (baangerelateerde investeringskorting). Ga jij als ondernemer een nieuwe investering doen, bijvoorbeeld het kopen van een nieuwe machine, dan kun jij dus korting krijgen. Meer details hierover komen nog.

Tot slot, wordt er verwacht dat de koopkracht omhoog gaat. Yes! Meer shoppen! De werkenden gaan er met 1,2% op vooruit. Let op! Dit is niet zeker voor zelfstandigen, koopkracht is natuurlijk maar een schatting. Ook de coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid. Dus weet wat je koopt en denk goed na bij het doen van grote uitgaves. Hou voor de zekerheid een spaarpotje achter de hand.

Zoals je hebt gelezen zijn er best wel wat veranderingen in het belastingplan voor 2021. De overheid wil beter, eerlijker en duurzamer uit de crisis komen. Wanneer deze crisis over is, dat weten we nog niet. Bekijk daarom goed hoe jij persoonlijk wordt beïnvloed door de veranderingen. Veel succes en stay strong!

 

 

 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Meld je vandaag nog aan voor de KOR
Regelingen voor zzp'ers tijdens coronacrisis - update
Wat zijn crediteuren?
Liquiditeit, wat is het?
Een bedrijf starten in crisistijd
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog