Deel dit blog
ZZP-Forum

Welke fiscale aftrekposten heeft een zzp'er?

29 mei 2018   3779 keer gelezen  Fiscaal

Als een startende zzp’er zijn er belangrijke aftrekposten waar voordeel uit gehaald kan worden. Weet jij al precies welke dit zijn? Wellicht is het dan logisch om fiscaal advies voor ZZP te nemen. Onze overheid is een groot voorstander van het ondernemerschap en heeft daarom onder andere voor zzp’ers enkele fiscale voordelen. Deze voordelen verlagen het belastbaar inkomen en dus ook de uiteindelijke belasting die afgedragen wordt. In dit artikel worden enkele aftrekposten besproken.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Elke zzp’er die in een kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan zijn of haar onderneming besteed heeft, komt in aanmerking voor zelfstandigenaftrek. Dit is ingegaan vanaf 2012 en betreft een vast bedrag per jaar. Startende ondernemers krijgen een extra startersaftrek in de eerste drie jaar sinds de oprichting van de onderneming.

MKB winstvrijstelling

Naast de zelfstandigenaftrek heb je als zzp'er ook recht op de MKB winstvrijstelling. Om recht te hebben op de MKB winstvrijstelling hoef je niet aan het urencriterium te voldoen. De MKB winstvrijstelling is in 2018 14% van de winst maar wel na aftrek van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

Willekeurig afschrijven

Een zzp’er, maar ook andere ondernemers dienen investeringen af te schrijven als bedrijfsmiddelen. Er wordt gesproken over een investering als het langer dan een jaar gebruikt wordt en een minimale waarde van 450 euro vertegenwoordigt. Enkele voorbeelden hiervan zijn de bedrijfsauto en computer. Het gehele bedrag wordt bij afschrijven niet in een keer als kosten opgevoerd, maar het totale kostenplaatje van de investering wordt gedeeld door de levensduur van de investering en vervolgens per jaar als kosten opgevoerd.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Als je als zzp’er meer dan 2.300 euro aan bedrijfsmiddelen investeert in een jaar heb je recht op een extra aftrekpost. Deze aftrekpost bedraagt maximaal 28% van de investering. Dit geldt tot een investeringsbedrag van 56.642. Daarna daalt het percentage van de aftrekpost.

Oudedagsreserve

Met de Oudedagsreserve kun je sparen voor je pensioen. Dit geeft je het recht om maximaal 9,44% van de winst af te trekken. Hier zit echter wel een maximumbedrag aan van 8.775 euro. Dit is echter een uitgestelde belastingschuld en moet uiteindelijk nog wel worden afgerekend.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Meld je vandaag nog aan voor de KOR
Wat betekent aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers?
Liquiditeit, wat is het?
Hoe doe je btw-aangifte? (video)
Prinsjesdag, wat verandert er voor jou?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog