Deel dit nieuws

Wet DBA zorgt voor minder werk zzp

14 november 2016  

Minder werk zzp door Wet DBA

Grote opdrachtgevers zijn angstig geworden door de Wet DBA. Steeds meer opdrachtgevers kiezen daarom voor payroll en uitzendwerk. Dit blijkt uit onderzoek van HeadFirst onder zzp’ers en opdrachtgevers.

Zzp’ers inhuren steeds moeilijker

De Wet DBA zorgt ervoor dat opdrachtgevers het steeds moeilijker vinden om zzp’ers in te huren. 11% van de opdrachtgevers heeft daarom besloten geen nieuwe zzp’ers in te huren. Ze zijn door de nieuwe regels te bang om uiteindelijk het risico te lopen op boetes en naheffingen van de Belastingdienst.

Onduidelijkheid zorgt voor onzekerheid

De onduidelijkheid die de Wet DBA met zich meebrengt zorgt voor onzekerheid bij opdrachtgevers. Deze kiezen voor meer zekerheid en stappen over op payroll- of uitzendmedewerkers.

Zzp’ers zien het gevolg van deze onzekerheid. 36% van de zzp’ers geeft aan dat ze werk zijn misgelopen doordat een opdrachtgever het niet aandurfde door de nieuwe wet.

Vooral in financiële sector

De gevolgen lijken het grootst in de financiële sector. Daar heeft meer dan de helft van de zzp’ers één of meerdere opdrachten misgelopen door de Wet DBA.

In de ICT-sector heeft meer dan een derde van de zzp’ers minder opdracht gekregen door de nieuwe wet. Dit is vreemd aangezien er een tekort aan personeel in deze sector is.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

BAM en Zelfstandigen Bouw met elkaar in gesprek
Merendeel bedrijven werkt met schijnzelfstandigen
Bedrijven met schijnzelfstandigen worden niet bestraft
Wederom uitstel zzp-wet
Nieuwe zzp-wet, een oplossing?

Bericht: De wet DBA drukt een negatief stempel op de ZZPer. Ik kan niet goed mijn werk doen. voorbeeld ( ik kom een cliënt behandelen maar omdat ik zzper moet deze client eerst een apart contract tekenen) . Dit heeft tot gevolg dat ik gelijk een stempel heb. Het moeten wapperen met een contract geeft mij het gele ster gevoel. Nu is de wet uitgesteld maar blijft wel als een donkere wolk boven de ZZPer hangen. Weg met die wet.

Geplaast door: reina

Datum en tijd: 11/24/2016 13:29:51

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws