Deel dit nieuws

Nieuwe zzp-wet, een oplossing?

25 januari 2018  

De grootste uitdaging voor minister Koolmees van Sociale Zaken lijkt het uitwerken van een nieuwe zzp-wet. De huidige DBA moet in ieder geval verdwijnen.

Er is op dit moment geen duidelijke lijn tussen werk in loondienst en werk als zzp’er. Terwijl als je als zzp’er werkt hoeft een opdrachtgever geen premies en loonbelasting hoeft te betalen. Maar vaak is het niet helemaal duidelijk of er nu sprake is loondienst of een zzp-opdrachtgever-relatie.

Met de wet DBA moesten bedrijven en zzp’ers een overeenkomst opstellen waaruit blijkt dat er ook echt sprake is van zelfstandigheid. Dit bracht alleen weer zoveel meer werk met zich mee én de onzekerheid werd alleen maar groter. Daarom werd redelijk snel alweer besloten om de wet uit te stellen.

Webmodule

In het regeerakkoord werd al besloten dat de DBA in 2020 vervangen moet worden door een webmodule. Met deze webtool kunnen bedrijven van tevoren aangeven dat ze echt een opdrachtgever zijn en dat er dus geen sprake is van loondienst. Hiermee kan een bedrijf een opdrachtgeversverklaring krijgen. De vraag is echter of dit echt gaat werken. Want hiermee is nog steeds niet de vraag opgelost: Wanneer is er precies sprake van loondienst? De regering moet dit eerst goed gaan bepalen. Dit is alleen erg moeilijk. Want als zzp’er ben je in principe vrij om te werken hoe je wil. Maar als jouw opdrachtgever steeds meer eisen gaat stellen, bijvoorbeeld over werktijden en dergelijke, in hoeverre is er dan nog sprake van opdrachtgever-zzp-relatie? Deze dunne lijn is het probleem. Als er eigenlijk sprake is van loondienst, terwijl je toch als zzp’er werkt, heb je te maken met schijnzelfstandigheid.

Minimumtarief

Een manier om dat voor een gedeelte op te lossen is een minimumtarief. Veel schijnzelfstandigen verdienen heel weinig. Daarom heeft het kabinet besloten dat een zzp’er minimaal 18 euro per uur moet verdienen. Bij een uurtarief onder de 18 euro is er automatisch sprake van een dienstverband. Bij een uurtarief van boven de 75 euro is er geen opdrachtgeversverklaring nodig. Bij tarieven tussen de 18 en 75 euro moet de opdrachtgever bewijzen dat er geen sprake is van loondienst, via die webmodule.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Bedrijven met schijnzelfstandigen worden niet bestraft
In januari overleg zzp-wet
Zzp-wet DBA wordt in 2020 vervangen
Minimumtarief en afgeschafte DBA, wat betekent het voor jou?
Zzp-wet DBA wordt aangepast

Bericht: Is het minimumtarief van € 18.== per uur per heden dit jaar al van toepassing?<br><br>Mvrgr. Netgenius

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 02/01/2018 11:34:39

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws