Deel dit nieuws

Steeds meer zzp’ers hebben extra baan

28 september 2017  

Tweede baan naast zzp

Vorig jaar hadden ruim 251 duizend zelfstandige ondernemers ook een baan in loondienst. Dit is 72 duizend meer dan in 2006, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In totaal hadden bijna 600 duizend mensen in 2016 meer dan één baan. Dit is de laatste jaren ongeveer gelijk gebleven. In vergelijking met tien jaar geleden is het juist een flinke stijging. In 2006 hadden nog 476 duizend mensen een tweede baan.

Groei vooral bij ondernemers

Ook de verdeling is anders geworden in tien jaar tijd. Het aantal ondernemers dat naast hun bedrijf nog een baan in loondienst had is harder gestegen dan de groep werknemers met een baan naast hun hoofdbaan. Vorig jaar werkten 251 duizend zelfstandige ondernemers naast hun bedrijf, in 2006 waren dit er nog 179 duizend. Dit is een stijging van 40%.

Redenen tweede baan

91% van de ondernemers met een tweede baan is zzp’er, dus zelfstandige zonder personeel. Veel zzp’ers hebben een baan naast het bedrijf om meer afwisseling te hebben en zich meer te kunnen ontwikkelen. Sommige zzp’ers hebben een tweede baan nodig om financieel rond te komen, of geld voor iets extra’s, maar deze redenen komen minder vaak voor.

Verschil per sector

In de sector Cultuur, sport en recreatie zijn de meeste mensen met twee banen, maar ook in het onderwijs en de zorg komt het vaker voor. In de financiële sector en de bouw juist het minst.

Vooral hogeropgeleide zzp’ers

Vooral hogeropgeleide zzp’ers hebben een baan naast hun bedrijf, bijna dubbel zoveel als midden- en laagopgeleiden. Bij mannen en vrouwen is de verdeling gelijk. Wel is er een verschil in leeftijd te zien. In de leeftijdscategorie 25-45 jaar zitten de meeste zzp’ers met een tweede baan.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Win een leven lang gratis boekhouden!
Coronasteunmaatregelen gestopt, wat nu?
Bitcoin sinds half mei meer waard
Corona-steunpakketten met drie maanden verlengd, wat betekent dit?
Let op: doe voor 8 mei aangifte inkomstenbelasting

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws