Deel dit nieuws

Minimumtarief en afgeschafte DBA, wat betekent het voor jou?

16 oktober 2017  

Afgeschafte-dba-en-minimumtarief

Vorige week werd het nieuwe regeerakkoord gepresenteerd. Met toch wel een paar belangrijke nieuwe regels voor zzp’ers. Maar wat betekent dit voor jou?

Minimumtarief

Er wordt een minimumtarief ingesteld voor zzp’ers, van 18 euro per uur. Dit betekent dat als jij bij een opdracht minder dan 18 euro per uur verdient, je automatisch geen zzp’er meer bent voor die opdracht. Je bent dan in loondienst. Dit betekent dat je opdrachtgever je werkgever is en dus loonbelasting en premie volksverzekeringen (zoals AOW-premie) moet betalen.

Minder dan 75 euro per uur

Als je dus minimaal 18 euro per uur vraagt voor je opdracht, loop je niet het risico als werknemer te moeten werken. Als je tussen de 18 en 75 euro als uurtarief hanteert, moet je opdrachtgever een zogenaamde ‘opdrachtgeversverklaring’ hebben. Hiermee laat hij zien dat jullie als zzp’er en opdrachtgever werken en dus niet als werkgever-werknemer. Deze opdrachtgeversverklaring is de eenvoudigere vervanger van de Wet DBA.

Meer dan 75 euro per uur

Is je uurtarief hoger dan 75 euro per uur? Dan heeft je opdrachtgever geen verklaring nodig en moet je sowieso zonder problemen als zzp’er kunnen werken. Het idee is dat als je meer dan 75 euro per uur verdient, je prima voor jezelf kunt zorgen en zelf je financiën kunt regelen.

Geen modelovereenkomsten meer

De wet DBA wordt afgeschaft. Dit betekent voor jou als zzp’er dat je je niet meer druk hoeft te maken over modelovereenkomsten. Als jouw opdrachtgever een opdrachtgeversverklaring heeft en je minimaal 18 euro per uur verdient is het goed. Zo moet het weer een stuk makkelijker worden om als zzp’er voor een opdrachtgever te werken.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Bedrijven met schijnzelfstandigen worden niet bestraft
Nieuwe zzp-wet, een oplossing?
In januari overleg zzp-wet
Zzp-wet DBA wordt in 2020 vervangen
Zzp-wet DBA wordt aangepast

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws