Deel dit nieuws

Uurloon zzp’ers stijgt sneller dan werknemers

18 juli 2018  

Het uurloon van zzp’ers is de afgelopen vijf jaar sneller gestegen dan dat van werknemers in loondienst. Dit meldt het ING Economisch Bureau.

Zzp’ers verdienen nu gemiddeld 15% meer dan in 2013, bij werknemers is de stijging 5,3%. Zelfstandigen zijn dus een inhaalslag aan het maken ten opzichte van hun collega’s in loondienst. In de jaren van de financiële crisis groeide het verschil in uurloon, dit verschil wordt nu weer kleiner.

Uurloon

Het gemiddelde uurloon is bij werknemers echter nog steeds een stuk hoger dan bij zzp’ers. Werknemers verdienen gemiddeld € 34,87 per uur, zzp’ers € 25,87. Tien jaar geleden (net voordat de crisis startte) was dit verschil ook al zo groot, € 29,97 tegenover € 21,75.

Fiscale voordelen

Deze bedragen zijn bruto, dat betekent dat hier nog geen rekening is gehouden met de belasting. Werknemers betalen een stuk meer belasting, omdat zzp’ers gebruik mogen maken van diverse fiscale voordelen, zoals de ondernemersaftrek. Daardoor zullen de verschillen in netto-inkomen tussen zelfstandigen en werknemers minder groot zijn. Toch blijven werknemers ook netto gemiddeld meer verdienen dan zzp’ers. Veel zzp’ers zijn ook niet vanuit financiële overwegingen voor zichzelf begonnen.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Steun nodig? Vraag het weer aan!
Te veel verdienen voor een woning?
Let op: doe voor 8 mei aangifte inkomstenbelasting
Inkomen zelfstandigen stijgt met 6,4%
Omzet Europese webshops in Nederland 390 miljoen

Bericht: Een gemiddeld uurloon van werknemers van 34,78? Dat is twee keer modaal (6.277). Lijkt me niet? Hoe is dit berekend?

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 07/31/2018 14:51:25

Bericht: het zijn de loonkosten per gemiddeld gewerkt uur volgens mij. Want ook die van zzp is nog altijd veel meer dan modaal. maar er moeten nog alle kosten vanaf. en ook bonussen, auto van de zaak en zo zitten er dacht ik bij.

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 08/01/2018 08:58:28

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws