Deel dit nieuws

Is jouw beroep nog wel te verzekeren?

1 augustus 2018  

Gisteren meldde de NOS dat bepaalde beroepen steeds slechter te verzekeren zijn, zoals dakdekkers, veehouders en taxichauffeurs. Bovendien zijn de verzekeringen, zeker voor zzp’ers, vaak erg duur. Het is daarom ook niet gek dat veel zelfstandigen geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben. Deze is vaak simpelweg te duur.

Onverzekerd

Zzp’ers die onverzekerd zijn, lopen het risico financieel ten onder te gaan als ze bijvoorbeeld langdurig ziek of arbeidsongeschikt raken. Er zijn daarom plannen om verplichte verzekeringen voor zzp’ers in te voeren, maar daar zijn de meeste zzp'ers tegen.

Alternatieven

Gelukkig zijn er ook andere initiatieven, die je meer zekerheid kunnen geven, maar niet zo prijzig zijn. Het broodfonds bestaat al een tijdje. Via zo’n broodfonds zet je, samen met groep andere ondernemers, iedere maand geld opzij. Als iemand ziek wordt, krijgt hij of zij geld vanuit de spaarpot van het broodfonds. Omdat je met een redelijk kleine groep bent, is er veel sociale controle en is het dus ook minder fraudegevoelig dan het verzekeringsstelstel.

Ondernemerscollectief

Ook zijn er ondernemerscollectieven, zoals SharePeople. Dit is ongeveer hetzelfde als een broodfonds, alleen bepaal je als ondernemer zelf hoeveel je aan een zieke zelfstandige uitkeert. Daarnaast wordt er samengewerkt met een arbodienstverlener, die gaat zorgen dat iemand bij ziekte weer snel aan de slag kan. Gisteren werd SharePeople ZZP-Bouw gelanceerd. Hiermee kun je als zzp’er in de bouw jezelf voor ongeveer 40 euro in de maand verzekeren. Bij ziekte krijg je dan 2000 euro netto uitgekeerd. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Zzp-koeriers Uber Eats krijgen verzekering
Wereld Wachtwoord Dag
Begin 2020 een voorstel voor verplichte zzp-verzekering
41% zzp'ers heeft niks geregeld tegen arbeidsongeschiktheid
Pensioenakkoord? Verplichte AOV voor zzp'ers

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws