Deel dit nieuws

Relatief veel werkende zzp’ers zijn arm

3 oktober 2018  

Uit onderzoek van het SCP blijkt dat er bij zzp’ers relatief veel arme mensen voorkomen. 12% van de Nederlandse zzp’ers verdient minder dan € 1063 per maand.

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) onderzocht de armoede in Nederland tussen 1990 en 2014. Mensen worden als ‘arm’ gezien als ze minder dan € 1063 per maand verdienen, als ze alleenstaand zijn. Voor een alleenstaande ouder met twee kinderen is dit € 1610, een paar zonder kinderen € 1460 en een paar met twee kinderen € 2000. Als je onder die bedragen zit, zit je onder de armoedegrens.

Werkende armen

In 2014 waren er volgens het SCP 320 duizend werkende armen, dit is 4,6% van alle werkenden. 54,7% van deze armen werkt in loondienst (175 duizend), de rest is zzp’er (145 duizend).

Alleenstaanden, migranten en zzp’ers

Sinds 1990 komen er steeds meer arme mensen bij. Dit zijn vooral alleenstaanden, migranten en zzp’ers. Sinds 2001 steeg de armoede nog iets harder. Als werknemers arm zijn, komt dit vaak doordat ze te weinig uren kunnen maken. Daardoor verdienen ze niet genoeg om rond te komen. Arme zzp’ers werken vaak wel genoeg uren, maar krijgen te weinig per uur betaald.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Vorig jaar laagste aantal faillissementen van deze eeuw
Vorige maand 40 bedrijven meer failliet dan in september
Postzegels 5 cent duurder in 2019
Aantal mensen met bijstand daalt
Uurloon zzp’ers stijgt sneller dan werknemers
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws