Deel dit nieuws

Rabobank: economische groei daalt naar 1,7%

14 december 2018  

Volgens economen van de Rabobank zal de groei van de Nederlandse economie de komende twee jaar, onder andere door de krappe arbeidsmarkt, dalen naar 1,7%.

De afgelopen jaren, vanaf 2013 groeide de Nederlandse economie elk jaar een beetje meer. Van 1,4% in 2014 naar 3% vorig jaar. Dit jaar verwachten de economen dat de groei 2,6% zal zijn, 0,4% minder dan vorig jaar dus. Daarna is de verwachting dat de groei 1,9% (in 2019) en 1,7% (in 2020) zal zijn.

De belangrijkste reden dat de groei niet blijft toenemen is dat er steeds minder personeel te vinden is. Door deze krappe arbeidsmarkt gaan bijvoorbeeld grote bouwprojecten niet door en kunnen bedrijven minder hard groeien dan dat ze zouden doen als ze meer goed personeel zouden kunnen vinden.

Daarnaast groeien de lonen bijvoorbeeld wel, maar ook het lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%. En doordat de prijzen ook blijven stijgen, hebben consumenten de komende jaren niet heel veel meer te besteden.

De economen van de Rabobank vinden dat het kabinet nu moet gaan investeren, bijvoorbeeld in duurzaamheid. Via bijvoorbeeld een CO2-belasting kan het kabinet zorgen voor minder CO2-uitstoot en het zorgt voor meer inkomsten. Dit geld kan vervolgens weer worden besteed aan mensen met een lager inkomen.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Prijzen stijgen, lonen nog niet
259 bedrijven failliet vorige maand
Productie industrie licht gedaald
Omzet zakelijke dienstverlening groeit met 6,8%
Moeders werken meer, ook meer ‘anderhalfverdieners’
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws