Deel dit nieuws

Mensen geven meer uit, maar hebben minder vertrouwen

22 januari 2019  

De consumptie van Nederlandse huishoudens is afgelopen november met 2% gestegen, ten opzichte van november 2017. Wel is het vertrouwen een stuk lager.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzoekt iedere maand hoeveel er uitgegeven wordt door Nederlandse huishoudens. In november 2018 werd er 2% meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Er werd vooral meer geld uitgegeven aan huishoudelijke apparaten en kleding, zo’n 3% meer dan in november 2017. Ook de omzet van de detailhandel groeide in november, met zelfs 4%.

Consumentenvertrouwen wel flink gedaald

De consumptiecijfers van december en januari zijn nog niet bekend. Wel is het vertrouwen van consumenten de afgelopen maanden flink gedaald. Het consumentenvertrouwen wordt altijd in een cijfer uitgedrukt. Vanaf november 2016 tot september 2018 was dit cijfer behoorlijk hoog. Iedere maand kwam dit rond de 20 uit. Vanaf oktober daalde dit tot 1 deze maand, in december was dit nog 9. In januari 2000 was het hoogste punt (36), het laagste punt was in maart 2013: -41. Het cijfer van deze maand, 1, is nog wel iets hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar, dat is -3, maar dus wel een stuk lager dan de afgelopen jaren.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Omzet industrie daalt verder
Kwart bedrijven heeft personeelstekort
270 bedrijven failliet vorige maand
Productie industrie daalt verder
Prijzen stijgen met 2,5%
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws