Deel dit nieuws

Zzp'ers met schulden krijgen vaak geen hulp van gemeenten

23 januari 2019  

In meer dan de helft van de grootste gemeenten in Nederland worden zzp’ers met schulden niet goed geholpen. Dit blijkt uit cijfers van De Volkskrant en De Groene Amsterdammer.

24 van de 44 ondervraagde gemeenten boden geen schuldhulpverlening voor zzp’ers. Zzp’ers met geldproblemen worden door die gemeenten doorgestuurd naar een andere regeling, de Besluit bijstandverlening zelfstandigen (bbz). Er zijn alleen veel zzp’ers die niet in aanmerking komen voor deze regeling en daardoor dus helemaal geen hulp meer krijgen van de gemeente.

Met de bbz kunnen ondernemers met geldproblemen hun inkomen aanvullen tot bijstandsniveau. Alleen is dat vaak veel te weinig om schulden af te betalen. Schuldhulpverlening kan vaak niet, bijvoorbeeld als de ondernemer nog een partner heeft met inkomen.

Minister Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft al vaker gemeenten opgeroepen om ook zzp’ers te helpen bij schuldhulpverlening, zoals werklozen of mensen in loondienst ook gewoon worden geholpen bij schulden. Van Ark herhaalt die oproep nu weer, in de hoop dat gemeenten wakker worden.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Coronasteunmaatregelen gestopt, wat nu?
Doe voor 31 juli je btw-aangifte!
Corona-steunpakketten met drie maanden verlengd, wat betekent dit?
Let op: doe voor 8 mei aangifte inkomstenbelasting
Doe voor 30 april btw-aangifte!
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws