Deel dit nieuws

Beeld economie vorige maand iets minder positief

26 maart 2019  

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meet iedere maand het economisch beeld via de Conjunctuurklok. Deze is deze maand weer iets minder positief dan in februari.

De Conjunctuurklok bestaat uit verschillende onderdelen, zoals het vertrouwen van consumenten- en producentenvertrouwen, investeringen en export. Dit wordt bij elkaar uitgedrukt in een cijfer. Dit cijfer staat nu op 0,73. Dit is iets minder dan vorige maand, toen was het 0,77. Het hoogste punt was vorig jaar in juni en augustus: 0,95. Het laagste punt van de afgelopen jaren was in juni, juli en augustus 2013: -1,28.

Een van de onderdelen is het vertrouwen van consumenten en producenten. Producenten waren vorige maand positiever dan een maand eerder, terwijl het vertrouwen van consumenten juist al een aantal maanden daalt. De consumptie van huishoudens was begin dit jaar 0,9% hoger dan in januari 2018. Ook de investeringen en de export was hoger dan vorig jaar. Daarnaast steeg het aantal banen en nam het aantal faillissementen verder af. Allemaal tekenen voor een positief economisch beeld.

Het is vooral het consumentenvertrouwen en de prijs van prijzen van koopwoningen die het cijfer van de Conjunctuurklok laten dalen.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Werkloosheid vorige maand iets gestegen
Ruim 3% meer omzet detailhandel
Vertrouwen van industrieproducenten neemt verder af
Prijzen stijgen, lonen nog niet
259 bedrijven failliet vorige maand
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws