Deel dit nieuws

Heb je al een nieuw btw-nummer?

14 oktober 2019  

Tussen 10 en 31 oktober krijgen alle zzp’ers met een eenmanszaak een nieuw btw-nummer. Heb jij al een brief gehad van de Belastingdienst met je nieuwe nummer? Dit nummer moet je namelijk vanaf volgend jaar gaan gebruiken.

BSN

Als eenmanszaak heb je nu nog een btw-nummer met je BSN (burgerservicenummer) erin verwerkt. Fraudeurs kunnen dit makkelijk opzoeken, omdat het nu ook nog verplicht is dit nummer op je website te zetten. Veel zzp’ers hebben hun eigen naam in hun bedrijfsnaam verwerkt en zo kan een crimineel dus snel het BSN en achternaam bij elkaar hebben. Het huidige btw-nummer is dus behoorlijk fraudegevoelig.

Nieuw nummer

Daarom is er besloten dat er een nieuw nummer komt. Iedereen met een eenmanszaak krijgt deze maand een brief met het nieuwe nummer. Het nieuwe nummer is eigenlijk hetzelfde opgebouwd als het oude, namelijk NL, dan 9 cijfers, een letter B en 2 cijfers. Het bestaat nu alleen niet meer uit jouw BSN, maar bijvoorbeeld NL123456789B66.

Vanaf 2020

Dit moet je vanaf 1 januari gaan gebruiken. Dus waar je nu nog het huidige nummer gebruikt, bijvoorbeeld op je facturen of offertes, moet je vanaf 2020 het nieuwe nummer gebruiken. Geef dit nummer ook door aan bijvoorbeeld je boekhoudprogramma of accountant. Overal waar je het huidige nummer gebruikt, moet je het aanpassen naar het nieuwe nummer. Behalve bij de communicatie naar de Belastingdienst.

Oude nummer

Het huidige nummer (vanaf volgend jaar dus je oude nummer) moet je nog wel bewaren. Het nieuwe btw-nummer is namelijk alleen voor de buitenwereld. Voor de Belastingdienst blijft je oude nummer geldig. Als je dus btw-aangifte doet, gebruik je het ‘oude’ nummer. Maar ook als je vragen hebt aan de Belastingdienst. Het oude nummer blijft bestaan als het ‘omzetbelastingnummer’. Vanaf volgend jaar is er dus een duidelijk verschil tussen je omzetbelastingnummer (voor de communicatie naar de Belastingdienst) en je btw-nummer (voor alle andere communicatie – naar de buitenwereld).

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Aanmelden voor de nieuwe kleineondernemersregeling? Nog een maandje
Nieuwe kor 2020 - vergeet je niet aan te melden!
Vanaf 2022 geen belasting op spaargeld tot 440 duizend euro
Zelfstandigenaftrek gaat omlaag naar 5000 euro
Voorstel wijziging Kleineondernemersregeling (KOR)
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws