Deel dit blog
ZZP-Forum

Hoe zit dat nu met die btw-nummers van zzp'ers?

21 februari 2019   2750 keer gelezen  Starten, Wetten en regels

Misschien heb je er de laatste tijd iets van meegekregen. Het btw-nummer van zzp’ers gaat veranderen. Waarom is dat en wat gaat er dan gebeuren? Je leest het hier.

Btw-identificatienummer

Als je je inschrijft bij de KVK met een eenmanszaak, krijg je een KVK-nummer én een btw-nummer, officieel btw-identificatienummer genoemd. Dit nummer krijg je van de Belastingdienst en moet je gebruiken bij je belastingaangiftes, zoals je btw-aangifte.

BSN in het btw-nummer

Jarenlang was het btw-nummer voor zzp’ers en freelancers zo opgebouwd: NL-burgerservicenummer-B01. Het eerste gedeelte is de landcode NL, daarna je burgerservicenummer (BSN) en dan een code B01, of B02, B03... Die B01 staat voor je eerste bedrijf, B02 is bij je tweede bedrijf enz. Je volledige btw-nummer is dan bijvoorbeeld: NL123456789B01.

Gevoelig voor fraude

Dit btw-nummer gaat vanaf volgend jaar veranderen. Het probleem is dat het huidige btw-nummer behoorlijk fraudegevoelig is. Het is namelijk verplicht om je btw-nummer op je website te zetten. Zo kunnen (potentiële) klanten checken of jij wel echt een ondernemer bent en kunnen ze je btw-nummer gebruiken voor facturen. Het probleem is alleen dat ook criminelen zo gemakkelijk je BSN kunnen checken. Met dit nummer kunnen zij, in combinatie met bijvoorbeeld je adres, makkelijk online spullen bestellen. Maar ook zelfs een lening afsluiten of bedrijfspand huren. Dit komt dan allemaal op jouw naam te staan en dit kan je nog jaren achtervolgen. Er zijn verhalen bekend van mensen die in grote problemen zijn gekomen door identiteitsfraude.

Nieuw nummer

Vanaf 1 januari 2020 krijgen daarom alle ondernemers met zo’n btw-nummer een nieuw nummer, waar het BSN niet meer in zit. Criminelen kunnen dan niet meer op basis van het btw-nummer het BSN van de ondernemer achterhalen. Tot die tijd hoef je ook je btw-nummer niet meer op je website te zetten. Het is officieel nog wel verplicht, maar er wordt niet meer op gecontroleerd. De Autoriteit Consument & Markt moet hier toezicht op houden, maar heeft aangegeven dat ze dit geen prioriteit meer geven. Oftewel, je mag het voor nu gewoon van je website halen.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Welke vergunningen heb je nodig? - update
Welke wetten wijzigen er in 2022?
10 zaken die je moet regelen als beginnend zzp’er
Aan de slag als zzp'er of toch niet?
Ga je jouw bedrijf verkopen? Let hier dan op
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog