Deel dit nieuws

Vanaf 1 juli 2021 veranderen er wetten en regels voor zzp’ers

10 juni 2021  

Er gaat vanaf 1 juli het een en ander veranderen aan de wetten en regels voor zzp’ers. Zo komen er bijvoorbeeld gelijke regels voor alle rechtspersonen en is je auteursrecht beter beschermt. Hieronder een paar belangrijke veranderingen.

1. Dezelfde regels gelden voor alle rechtsvormen

Net zoals bij een eenmanszaak zijn bestuurders en toezichthouders binnenkort persoonlijk aansprakelijk. Tot nu toe was het zo alle regels over taken, stemrecht en de aansprakelijkheid van bestuurders en toezichthouders verschilden per rechtspersoon. Er was dus een verschil tussen de regels voor bijvoorbeeld een bv, stichting of vereniging. Dat gaat nu veranderen. Nu worden de regels voor iedereen hetzelfde en gelden de regels zoals die van de eenmanszaak.

2. Btw-aangifte veiliger doen

Ben je zzp’er en heb je een eenmanszaak? Dan krijg jij binnenkort misschien wel te maken met eHerkenning. Het is dé digitale sleutel voor ondernemers om ondernemerszaken te regelen met de overheid. Tot nu toe doen alle bedrijven, met uitzondering van de eenmanszaken, bijvoorbeeld al btw-aangifte met eHerkenning.

Binnenkort wordt het laagste niveau van het eHerkenning inlogsysteem, EH1, stopgezet omdat er  strengere eisen nodig zijn. Vanaf dan gaan de hogere betrouwbaarheidsniveaus eH2+ en eH3 in. De veiligheid wordt verhoogd om jouw gegevens nog beter te beschermen. De leveranciers van de eHerkenningsmiddelen informeren ondernemers over de upgrade. Geldt dit voor jou? Dan hoor je dit vanzelf.

3. Betere bescherming auteursrecht

Er zijn vanaf nu nieuwe auteursrecht-regels die jou als zzp’er een betere onderhandelingspositie geven. Word je bijvoorbeeld ingehuurd als zzp’er om teksten te schrijven? Dan is het auteursrecht over die teksten van jou, tenzij je die overdraagt. Hou je zelf de rechten? Dan moet jouw opdrachtgever jou altijd vertellen waar hij jouw teksten plaatst. Daarnaast moet hij jou daar dan een vergoeding voor geven.

Meer weten over wetten en regels? Hou de site van de Kamer van Koophandel en de Rijksoverheid in de gaten.

Bron: https://www.ikwordzzper.nl

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Coronasteunmaatregelen gestopt, wat nu?
Bitcoin sinds half mei meer waard
Reizen en corona, hoe zit dat?
Meer regels voor flexwerk
Corona-steunpakketten met drie maanden verlengd, wat betekent dit?
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws