Deel dit blog
ZZP-Forum

Zzp’er: “Wilders redt mijn bedrijf”

12 februari 2017   3047 keer gelezen  Verkiezingen

De PVV is op dit moment de meest geliefde partij onder zzp’ers. Bij een representatief onderzoek van ZZP-Forum.nl onder 10.053 zzp’ers zegt 32% te willen stemmen op de partij van Geert Wilders.

32% van de respondenten zou op de PVV stemmen als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn. De VVD is de tweede partij met 21%. Als het aan de Nederlandse zzp’ers ligt, komt de PVV bij de verkiezingen op 48 zetels uit. Dat is 35 zetels meer dan bij de vorige verkiezingen in 2012.

Grafiek 1: stemgedrag zzp'ers

Geen vertrouwen in huidige kabinet

Het merendeel van de zzp’ers geeft aan geen vertrouwen te hebben in het huidige kabinet. Van de groep zelfstandigen die op de PVV zou stemmen, zegt 23% teleurgesteld te zijn in de politiek. Zij geven aan dat de regerende partijen te weinig hebben gedaan aan de problemen in de (ouderen)zorg, de veiligheid en de fileproblemen in Nederland. Of zoals een van de ondervraagden aangaf: “Rutte heeft lang genoeg geknoeid.”

Immigratie

Een andere belangrijke reden om te stemmen op de PVV is de groeiende immigratieproblematiek in ons land. “Er wordt te veel geregeld voor vluchtelingen en asielzoekers en te weinig gekeken naar de problemen van de Nederlanders”. aldus een deelnemer aan het onderzoek van ZZP-Forum.nl.

Onzekerheid over werk/opdrachten

De zzp-wet DBA heeft tot veel onzekerheid bij opdrachtgevers en zzp’ers geleid. Veel zelfstandige ondernemers zijn bang dat in 2017 nog meer bedrijven geen zzp’ers meer inhuren als de wet DBA niet verdwijnt. Eén zzp’er is resoluut: “Geert Wilders kan mijn bedrijf redden. Gauw die wet van tafel, zodat ik weer aan de slag kan!”

Uit de EU

13% wil minder bemoeienis vanuit Europa. De PVV is voor hen dé partij om Nederland sterker te maken, door uit de Europese Unie te stappen. Ook wil een groot deel van deze mensen dat Nederland stopt met het gebruik van de euro. 

Islamisering

Opvallend is dat het belangrijkste campagnepunt van de PVV, het stoppen van de islamisering van Nederland, slechts door 9% van de ondervraagden wordt genoemd als belangrijkste reden om PVV te stemmen.

Grafiek redenen om PVV te stemmen

Verkiezingen

Dit onderzoek zal in de week voor de verkiezingen een keer herhaald worden om te kijken of er belangrijke verschuivingen zijn.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Gemeenteraadsverkiezingen, wat stem jij?
Wat betekent Prinsjesdag 2017 voor jou als zzp’er?
En zzp’er, wat ga je stemmen?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog