Deel dit blog
ZZP-Forum

En zzp’er, wat ga je stemmen?

10 maart 2017   1981 keer gelezen  Ondernemen, Verkiezingen

Stemmen-zzp

Aanstaande woensdag is het zover: de Tweede Kamerverkiezingen. Weet jij al wat je gaat stemmen? We zetten hier op een rijtje wat de partijen voor zzp’ers zeggen te gaan doen. Sommige partijen (zoals de PVV) zegt heel weinig tot niks over zzp’ers, we gaan dus alleen uit van de verkiezingsprogramma’s.

VAR, DBA, modelovereenkomsten

De wet DBA, die schijnzelfstandigheid moet aanpakken, is voor nu mislukt. Niet voor niets is deze uitgesteld tot 2018. ChristenUnie en Partij voor de Dieren willen de VAR weer terug. D66 wil de VAR ook weer instellen, maar dan in een andere vorm.

Belastingen en aftrek

D66 wil zelfstandigenaftrek behouden, maar ook aftrek voor werknemers invoeren. Zo wordt het verschil tussen zzp’ers en werknemers kleiner. Ook de PvdA wil dit verschil verkleinen. Zij wil de zelfstandigenaftrek wel afschaffen, maar daarvoor in de plaats komt een werknemers- en zelfstandigenvoordeel. Ook werknemers gaan er in dat geval op vooruit. SP wil de kleinschaligheidsaftrek verhogen en de winstbelasting omlaag voor de eerste € 200.000,-. De VVD wil de huidige belastingen en fiscale voordelen voor zzp’ers in tact houden.

Verzekeringen en pensioenen

Een aantal partijen wil verplichte verzekeringen voor zzp’ers. De PvdA, ChristenUnie, GroenLinks en CDA willen een verplichte basisverzekering voor zzp’ers. VVD, SGP, Partij voor de Dieren en D66 zijn tegen verplichte verzekeringen.

Qua pensioenen zijn de partijen iets minder duidelijk. CDA wil zzp’ers min of meer verplichten geld opzij te zetten voor hun pensioen. Zzp’ers krijgen dan alleen volledige zelfstandigenaftrek als ze een minimumbedrag opzij leggen voor hun pensioen. Andere partijen, zoals D66 en GroenLinks, willen sparen voor pensioen makkelijker maken.

50PLUS zegt een pensioenfonds voor ondernemers te willen ondersteunen. Daarnaast geeft 50PLUS aan het mkb en zzp te willen steunen en beschermen, maar geeft verder geen concrete plannen.

Partij voor de Dieren wil zzp’ers toegang geven tot een arbeidsongeschiktheids- en pensioenfonds.

Innovatie

Innoveren is belangrijk in een land als Nederland, ook voor zzp’ers. Alle partijen willen investeren in innovatie, behalve de PVV. De partij zegt in het verkiezingsprogramma: Geen geld meer naar innovatie.

De meeste partijen willen juist wel investeren in innovatie. PvdA, GroenLinks, CDA, SP, D66, SGP en 50PLUS willen een vorm van ontwikkelings- of investeringsbank. Bij GroenLinks en CDA willen hierbij milieuvriendelijke en/of duurzame projecten. De VVD noemt geen speciale bank, maar wil wel meer geld beschikbaar stellen voor innovatiekredieten. De ChristenUnie geeft aan vooral het MKB te willen stimuleren.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Waarom (online) boekhouden?
Gemeenteraadsverkiezingen, wat stem jij?
Coronaregels vanaf 25 februari
Voordelen van voor jezelf werken
Hoe omgaan met stress?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog